SEGRE

PANORAMA

El jutge ordena presó sense fiança per als set independentistes acusats de terrorisme

Pel “risc” que portessin a terme “les conductes que planejaven” de cara a l’1-O || El jutge García Castellón creu que pretenien instaurar “per qualsevol via, inclosa la violenta”, la República catalana

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va decretar ahir presó provisional, comunicada i sense fiança per als set activistes independentistes detinguts dilluns per la Guàrdia Civil acusats de terrorisme. A les interlocutòries d’empresonament, que no han transcendit per complet a l’estar el cas sota secret, els imputa els presumptes delictes de pertinença a grup terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. A més, considera que existeixen “indicis que formaven part” d’una organització denominada Equip de Resposta Tàctica (ERT), vinculada als CDR amb una estructura “jerarquitzada” i l’objectiu de la qual seria “instaurar la República catalana per qualsevol via, inclosa la violenta”.

Així mateix, argumenta que, en cas de quedar en llibertat provisional, els investigats podrien destruir proves, fugir i cometre reiteració delictiva. García Castellón va adoptar aquesta decisió després de prendre declaració als set acusats a l’Audiència Nacional. Només dos d’ells, que són els que estan assistits per advocats d’ofici, van respondre a les preguntes tant de la defensa com de la Fiscalia i del mateix jutge.

El grup de suport als detinguts afirma que l’Estat acusa de terrorisme “tota la dissidència”

El fiscal diu que pretenien “subvertir l’ordre constitucional i alterar greument la pau social”

Tanmateix, els altres cinc, assistits per lletrats del col·lectiu Alerta Solidària, van respondre únicament a les seues defenses. Al decretar l’ingrés a la presó, el jutge va subscriure el posicionament del fiscal Miguel Ángel Carballo, que va afirmar que els detinguts formen part d’una organització de “naturalesa terrorista” que té com a finalitat “subvertir l’ordre constitucional i alterar greument la pau pública”. Així les coses, els set independentistes van sortir a última hora de la tarda de les instal·lacions de l’Audiència Nacional a Madrid a bord d’un autobús de la Guàrdia Civil, que els va traslladar a la presó de Soto del Real.

Per la seua banda, continuen en llibertat provisional els altres dos arrestats a l’operatiu d’aquest dilluns, batejat com a operació Judes, que no van arribar a ser traslladats a Madrid. S’espera que en els pròxims dies siguin cridats a declarar a l’Audiència Nacional.

Des de primera hora del matí, una trentena de persones es van congregar als voltants de l’Audiència Nacional per mostrar suport i solidaritat amb els independentistes acusats de terrorisme. Així mateix, també hi havia representants de JxCat, ERC, la CUP i Bildu. Des d’allà, la diputada cupaire Maria Sirvent va advertir que l’independentisme respondrà a les “operacions repressives” de l’Estat amb “més carrer i més desobediència”. Quan els detinguts van sortir camí del centre penitenciari de Soto del Real, els familiars presents davant del tribunal van cridar “no esteu sols” i “força i democràcia”.

L’entrada a la presó dels set activistes independentistes va provocar un dur enfrontament en els últims compassos del debat de política general al Parlament entre el grup independentista i Cs (vegeu més informació a la pàgina següent).

Així mateix, es van organitzar concentracions de protesta de punta a punta de la geografia catalana. De nou, la de Sabadell va ser una de les més multitudinàries. “L’Estat acusa de terrorisme tota la dissidència”, van clamar davant de 3.000 persones representants del grup de suport Detingudes23S. A Barcelona, els independentistes es van citar a la plaça Sant Jaume i van marxar cap a la prefectura policial de Via Laietana. Els CDR van tallar l’N-II al Masnou. També hi va haver concentracions a Lleida (vegeu el desglossament).

Furgó de la Guàrdia Civil que va traslladar ahir els set independentistes a la presó de Soto del Real.

Furgó de la Guàrdia Civil que va traslladar ahir els set independentistes a la presó de Soto del Real.ACN

tracking