SEGRE

PANORAMA

El Parlament crida a la desobediència

Reafirma la “legitimitat” d’aquesta via i demanarà l’amnistia || També es pronuncia a favor de retirar la Guàrdia Civil de Catalunya i reprova Roldán per vincular terrorisme i independentisme

474412_1.jpg

474412_1.jpgACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona sessió del debat de política general celebrat ahir al Parlament va servir per escenificar una imatge d’unitat dels independentistes abans de la sentència de l’1-O. Així, els diputats de JxCat, ERC i la CUP van aprovar una resolució en la qual van defensar una “resposta de consens” a la resolució del Tribunal Suprem, alhora que van instar el Parlament a “trobar solucions per aconseguir la llibertat” dels empresonats i van reafirmar la “legitimitat” de la desobediència. En aquest sentit, van advocar perquè la Cambra sol·liciti “l’aplicació d’una amnistia”. Durant la votació, els vuit diputats dels comuns es van abstenir i els de Ciutadans, PSC i PP hi van votar en contra. Amb idèntics suports el Parlament va donar llum verda a una altra resolució que va instar a la retirada dels efectius de la Guàrdia Civil de Catalunya per ser una “policia política centrada a perseguir certs col·lectius”. Igualment, en aquest mateix text, els independentistes van exigir la dimissió “immediata” de la delegada del Govern a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, que dilluns va parlar de “detencions preventives” d’independentistes. D’altra banda, la Cambra també va validar una proposta impulsada per JxCat i ERC per reprovar la portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, per construir “un fals relat de violència del moviment independentista”. Per contra, es van rebutjar les propostes del PSC i PP perquè es convoquin eleccions “immediatament” i també una de Cs que volia declarar el “deure de tots els demòcrates” d’acatar la sentència del procés. En plena votació es va saber que l’Audiència Nacional enviava a presó els set CDR arrestats dilluns. Els diputats de la CUP van marxar del ple, després de demanar sense èxit que se suspengués immediatament. La sessió va acabar amb un fort esbronc entre Cs i els independentistes. Per la seua part, el Govern va anunciar que està “estudiant el contingut” de les iniciatives aprovades “per impugnar-les”.

Bronca entre Cs i independentistes al final del debat de política general La notícia de l’empresonament dels set activistes dels CDR detinguts dilluns acusats de terrorisme va sacsejar la part final del debat de política general. Després que marxessin els diputats de la CUP i el final de la votació de les resolucions, Gemma Geis, de JxCat, i Sergi Sabrià, d’ERC, van demanar convocar la Junta de Portaveus per abordar una resposta a la decisió de l’Audiència Nacional. Tot seguit, els diputats de les dos formacions van llançar crits de “llibertat”. Aquest fet va provocar una irada resposta des del grup de Cs. El diputat taronja Carlos Carrizosa va dir sentir-se “amenaçat per aquells que recolzen el terrorisme”. Després d’aquestes paraules, diversos diputats independentistes es van aixecar i se’n van anar de l’hemicicle com a protesta. Carrizosa va continuar embolicat amb parlamentaris sobiranistes fins que el president de la Cambra, Roger Torrent, el va expulsar. Amb ell, van marxar tots els diputats de Cs enmig d’un fort esbronc. Més tard, la Junta de Portaveus va denunciar la “criminalització” de l’independentisme i va alertar de la “deriva repressiva” de l’Estat. Aquesta declaració va ser subscrita pel president, Quim Torra.

474412_2.jpg

474412_2.jpgACN

tracking