SEGRE

El Síndic diu que els drets dels CDR detinguts no s'han respectat

Ribó denuncia que els arrestats han estat més de 30 hores sense assistència lletrada

Manifestació de protesta a Lleida per l’empresonament dels set independentistes, ahir a la nit.

Manifestació de protesta a Lleida per l’empresonament dels set independentistes, ahir a la nit.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha constatat aquest divendres que els drets dels membres dels CDR detinguts dilluns no s'han respectat, perquè en la majoria dels casos han estat sota custòdia policial durant més de 30 hores sense assistència lletrada. A més, ha remarcat que no han sabut de què se'ls acusava pel secret de sumari que ha decretat el jutge instructor. En aquest sentit, Ribó demana investigar la difusió d'imatges dels registres per part de la Guàrdia Civil, i ha considerat "sorprenent" que s'hagin publicat si realment la investigació és matèria reservada. "Aquesta fets s'haurien d'investigar, atès que constitueixen una violació del secret del sumari", ha conclòs.

Ribó, que ha posat aquest comunicat en coneixement del Defensor del Poble i de les altres institucions homologables internacionals, ha recordat que la presumpció d'innocència "és un principi que ha d'emparar qualsevol societat democràtica", i, en conseqüència, "hauria com a mínim d'inspirar les autoritats públiques i els líders polítics que fan manifestacions públiques al voltant d'aquests fets". "Tota expressió que en aquesta fase doni per feta la comissió de delictes per part de les persones detingudes fa un mal favor a una instrucció serena i rigorosa dels fets", ha advertit.

D'altra banda, ha reiterat que totes les idees democràtiques s'han de poder defensar i debatre de manera pacífica i respectuosa amb les idees dels altres. Al seu parer, "cap aspiració política justifica la utilització de mitjans violents". "El Síndic sempre condemnarà l'ús de la violència per fer política", ha continuat, tot recordant que les manifestacions i les reivindicacions dels darrers anys al voltant del debat territorial a Catalunya han estat sempre pacífiques.

tracking