SEGRE

PANORAMA

El Govern no dóna credibilitat als suposats contactes entre Torra i els CDR detinguts

Els investigadors afirmen que un dels arrestats ha confessat que el president sabia que volien ocupar el Parlament || Fa una crida “a la calma” davant del relat “fals” del terrorisme independentista

Milers de persones es van manifestar ahir a Sabadell per exigir la llibertat dels CDR detinguts.

Milers de persones es van manifestar ahir a Sabadell per exigir la llibertat dels CDR detinguts.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va manifestar ahir que “no dóna cap credibilitat” a les informacions que asseguren que el president de la Generalitat, Quim Torra, estava al corrent dels plans d’entrar al Parlament dels activistes independentistes detinguts i acusats de terrorisme per l’Audiència Nacional. I és que segons van assegurar diversos mitjans, un dels detinguts hauria explicat que li havien dit que el president estava al corrent dels preparatius d’aquesta acció, que consistiria a ocupar durant cinc dies l’hemicicle de la Ciutadella amb l’objectiu que el mateix Torra, o Carles Puigdemont des de Bèlgica, declarés unilateralment la independència. Segons aquest relat, a més, els membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT) tenien intenció de coordinar-se per sabotejar infraestructures bàsiques del territori. “A mi m’han dit que Torra ho sabia”, hauria declarat un dels empresonats al jutge Manuel García Castellón dijous.

Així les coses, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir a desmentir aquesta afirmació i va assegurar que l’Estat vol “crispar” l’independentisme. “Com més crispats ens vulguin, més somrients ens trobaran”, va assegurar el dirigent republicà. En la mateixa línia, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, va fer una crida “a la calma” davant del que va qualificar de relat “fals” del terrorisme independentista.

Afirmen que els CDR volien ocupar el Parlament cinc dies per forçar la independència unilateral

D’altra banda, Anna, la parella d’un dels activistes independentistes empresonats a la presó de Soto del Real des de dijous passat, va assegurar ahir que “té por”. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, va relatar com va sentir “un cop. Vaig veure que entrava llum per sota de la porta i pensava que ens estaven robant les bicicletes. Després vaig sentir crits de Guàrdia Civil!”, va explicar. La dona també va relatar que, des de dilluns, només ha pogut parlar amb la seua parella durant un minut, després de rebre una trucada seua des de la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, a Madrid.

Les assemblees territorials del PDeCAT, que al llarg de les últimes setmanes s’han reunit per abordar la relació que han de mantenir en el futur amb JxCat, han acordat evolucionar cap a la integració en la coalició impulsada per Carles Puigdemont, tot i que amb algunes condicions. En aquest sentit, els de la formació de David Bonvehí plantejarien mantenir un cert poder de decisió dins de JxCat. A més, posarien sobre la taula la necessitat que els juntistes mantinguin la disciplina. D’altra banda, les bases del PDeCAT reconeixen el lideratge que exerceix Carles Puigdemont des de Bèlgica, encara que troben a faltar una figura que dirigeixi aquest espai a Catalunya. “Fa falta algú que mani territorialment”, van explicar ahir fonts de la formació.

El debat intern al PDeCAT hauria d’haver acabat divendres de la setmana passada, dia 20, encara que finalment està previst que es doni per conclòs al llarg de la setmana que ve.

madrid

El president socialista en funcions, Pedro Sánchez, va llançar ahir un discurs als seus en el marc del comitè federal del PSOE centrat en bona mesura en Catalunya. Va afirmar que “el naufragi de l’independentisme és total”. A més, es va dirigir al president, Quim Torra, al qual li va dir: “Condemni la violència”, perquè “encara està a temps d’evitar més errors”. En aquest sentit, Sánchez va censurar que l’independentisme, en la seua opinió, “amenaça d’empitjorar” la “crisi de convivència” a Catalunya després de la sentència de l’1-O. Per la seua banda, la vicepresidenta de l’Executiu central en funcions, Carmen Calvo, va assegurar que treballen “molt ràpid” per impugnar les resolucions del Parlament que demanen la retirada de la Guàrdia Civil, donen suport a la desobediència i aposten per l’amnistia dels presos.

Per la seua part, el líder del PP, Pablo Casado, va apressar a aclarir els suposats vincles de Torra amb els CDR detinguts acusats de terrorisme. Albert Rivera, president de Ciutadans, va instar de nou que Madrid prengui el control dels Mossos d’Esquadra. En paral·lel, la líder de la formació taronja a Catalunya, Lorena Roldán, va definir el president Torra com “la gasolina dels comandos separatistes”.

L’ajuntament de Barcelona va retirar divendres a la nit el llaç groc que penjava a la façana del consistori. D’aquesta manera, l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, va donar compliment a una ordre de la Junta Electoral de Zona, que la instava a treure aquest símbol de suport als presos i exiliats perquè vulnerava la “neutralitat ideològica” de les institucions en període electoral. Aquest organisme es va pronunciar sobre l’assumpte després de rebre una denúncia en aquest sentit de Societat Civil Catalana.

Milers de persones es van manifestar ahir a Sabadell per exigir la llibertat dels CDR detinguts.

Milers de persones es van manifestar ahir a Sabadell per exigir la llibertat dels CDR detinguts.ACN

tracking