SEGRE

ELECCIONS SONDEJOS

El popular Kurz, favorit per a la reelecció a Àustria

Dubtes sobre si tornarà a pactar amb els ultres || El conservador s’ha convertit en el canceller més breu des del 1945

L’actual canceller, Sebastian Kurz, parteix com a favorit.

L’actual canceller, Sebastian Kurz, parteix com a favorit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els austríacs van avui a les urnes per acabar amb la crisi política en què es va veure immers aquest petit país centreeuropeu després de l’escàndol destapat a la cúpula del Partit de la Llibertat (FPÖ) i que va forçar la sortida del Govern de coalició amb el Partit Popular dels ministres ultradretans. I és que el mes de maig passat es va filtrar un vídeo gravat abans de les eleccions legislatives del 2017 en el qual el líder ultra i vicecanceller, Heinz-Christian Strache, oferia favors polítics a una empresària russa a canvi de diners. Strache va dimitir, Kurz va demanar també el cap del ministre de l’Interior de l’FPÖ, la coalició es va trencar, el Parlament va aprovar una moció de censura al Gabinet i els esdeveniments es van precipitar cap a unes eleccions anticipades. D’aquesta manera, i després d’uns mesos d’interinitat, l’actual canceller, el popular Sebastian Kurz, el més breu des de l’any 1945 amb 525 dies en el càrrec, parteix com a favorit en els sondejos. I és que si fa dos anys va aconseguir el 31,5 per cent dels sufragis, ara podria obtenir fins a un 34 per cent dels vots. D’aquesta manera, el principal dubte seria si decideix reeditar el pacte amb l’FPÖ o aquesta vegada opta per explorar una aliança amb els liberals i els ecologistes que doni estabilitat a l’Executiu.

Si es compleixen els pronòstics, el Partit Popular austríac podria obtenir el seu millor resultat en uns comicis des del 2006. Per la seua banda, la ultradreta s’ha anat desinflant en els últims mesos. Les enquestes vaticinen que podria treure el 20 per cent dels vots, davant el 27 per cent que va obtenir l’FPÖ l’octubre del 2017.

Els socialdemòcrates s’enfonsarien fins al 22% dels vots i superarien per poc la ultradreta

Els que sí que ja han deixat clar que no pactaran amb la ultradreta són els socialdemòcrates, els liberals i els ecologistes, que són les altres tres formacions amb possibilitats d’entrar a l’hemicicle de Viena. Després de no aconseguir representació fa dos anys, els Verds esperen irrompre amb el 13% dels vots al Parlament. Els socialdemòcrates obtindrien el 22 per cent, cinc punts menys que el 2017. Els liberals, en el partit NEOS, podria aconseguir un 9% dels sufragis.

tracking