SEGRE

PARTITS ELECCIONS

Un nou actor a les generals

La CUP aprova participar per primera vegada en unes eleccions al Congrés i al Senat || Hi concorrerà de la mà de Pirates de Catalunya, i Dante Fachín no es presentarà al no aconseguir la unitat

Mireia Vehí, amb la resta de la cúpula de la CUP, ahir, al decidir presentar-se als comicis del 10-N.

Mireia Vehí, amb la resta de la cúpula de la CUP, ahir, al decidir presentar-se als comicis del 10-N.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El panorama polític de l’independentisme de cara a les eleccions generals del 10 de novembre va fer ahir un gir amb la decisió de la CUP de presentar-se per primera vegada a unes eleccions generals. Així, després de descartar concórrer a les del mes d’abril passat, cosa que va provocar que Poble Lliure s’aliés amb Som Alternativa, la plataforma de l’exlíder dels comuns Albano Dante Fachín, i formés el Front Republicà, que es va quedar a les portes d’obtenir un diputat per Barcelona, ara els cupaires fan el salt a l’escena estatal i provaran sort més enllà de les cites electorals catalanes, valencianes i balears. La decisió d’anar al 10-N va ser adoptada en un consell polític extraordinari que es va celebrar a Barcelona que va aprovar, a més, que el programa de la CUP aposti per la defensa de l’autodeterminació, l’exigència d’una amnistia per als “represaliats” i la conquesta de drets. “Hem vingut a dir-li a l’Estat que deixi en pau la nostra gent”, va explicar Mireia Vehí, una de les integrants de la cúpula de la formació. Tanmateix, la CUP encara no ha decidit com seran les llistes ni ha concretat més punts del programa. En aquest sentit, un consell polític que se celebrarà el 5 d’octubre desvelarà les incògnites sobre aquestes qüestions.

Per una altra banda, les bases cupaires també van donar llum verda a explorar la repetició d’aliances amb Crida Constituent. D’aquesta manera, la CUP anirà a les generals de la mà de Pirates de Catalunya, que forma part d’aquesta Crida Constituent. Després d’una votació interna, els militants d’aquesta formació van aprovar presentar-se a les llistes dels anticapitalistes davant de la impossibilitat de repetir amb el Front Republicà que, finalment, no tornarà a presentar-se. Així, Som Alternativa, el partit de Fachín, va confirmar que no reeditarà el Front Republicà després d’haver fracassat els contactes per a una candidatura d’unitat independentista. I és que en els últims dies s’havia especulat la possibilitat que Fachín es presentés al 10-N amb JxCat. Per la seua banda, Poble Lliure, corrent de la CUP que sí que es va presentar el 28-A, va aplaudir la decisió dels cupaires perquè “han assumit la seua responsabilitat com a organització”.

Sánchez diu que PP i Cs són “forces residuals” en alguns llocs i creu que només pot governar ell

Pel que fa als candidats per Lleida, repetiran com a números 1 Xavier Eritja a la Cambra Baixa i Sara Bailac, a l’alta.

madrid

Després del terratrèmol que ha suposat a l’espai d’Unides Podem la decisió d’Íñigo Errejón d’exportar la marca Més Madrid a l’àmbit estatal de cara a les eleccions generals del 10 de novembre, el secretari general de la formació morada, Pablo Iglesias, va recordar ahir al seu exnúmero 2 que “no vam nàixer per apuntalar el bipartidisme”. I és que Rita Maestre, una de les impulsores de Més País, va assegurar que pactarien amb el PSOE si guanyava les eleccions, encara que el mateix Errejón va rebaixar les expectatives després i va puntualitzar que només ho farien si els socialistes no s’atansaven cap a la dreta. A més, Iglesias es va definir com “la peça major de caça” a abatre en aquesta cita electoral.

Per la seua banda, el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, es va reivindicar com l’“alternativa a la paràlisi” i garantia d’estabilitat. Així mateix, va dir que Partit Popular i Ciutadans són “forces residuals” en alguns llocs d’Espanya i es va erigir com l’únic capaç de governar l’Estat. “Als que vulguin bronca, els la donem tota, als que busquin mal rotllo, els deixem tot el mal rotllo, els que busquin confrontació i destrucció, l’hi regalem tota. Nosaltres anirem de cara, explicant als ciutadans quin és el nostre projecte polític en positiu”, va afirmar el també líder socialista.

tracking