SEGRE

PANORAMA

El director dels Mossos dimiteix la vigília de l'1-O i enmig de la tempesta política

Coincidint avui amb actes a tot Catalunya per recordar els dos anys del referèndum i denunciar les càrregues policials || La baixa se suma als últims relleus a la policia catalana i a Interior

Andreu Martínez.

Andreu Martínez.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, va dimitir ahir del càrrec que ocupava des de fa un any i mig, en vigílies del segon aniversari del referèndum de l’1-O i davant d’una tardor que es preveu tensa per les mobilitzacions per una eventual condemna en el judici del procés. Serà substituït per Pere Ferrer, fins ara cap de gabinet del conseller d’Interior, Miquel Buch, que va destacar que el dimitit deixa un “balanç important”. Fonts del departament d’Interior van precisar que Martínez ha decidit deixar-ho al considerar que ja havia assolit els reptes que s’havia plantejat com a responsable polític dels Mossos. El seu successor acumula cinc anys a la conselleria d’Interior, últimament com a cap de gabinet de Buch, encara que també ho va ser dels anteriors consellers Joaquim Forn –en presó preventiva pel cas del procés– i Jordi Jané.

Pau Ferrer assumirà avui la direcció de la policia catalana, quan s’anuncien mobilitzacions als carrers amb motiu del segon aniversari de l’1-O, la qual cosa ha portat els Mossos d’Esquadra a reforçar els seus dispositius per fer front a possibles incidents.

Hi ha previstes una concentració estudiantil al matí i una manifestació a la tarda Contempla la possibilitat d’enviar a Catalunya un miler d’agents antiavalots

A més, coincideix amb l’inici d’un cicle de protestes que podrien empitjorar-se en les properes setmanes per quan s’espera que el Suprem faci pública la sentència contra els líders independentistes pel procés, la qual cosa situarà de nou en el punt de mira els Mossos.

El cessament d’Andreu Martínez se suma al relleu d’altres responsables clau del departament d’Interior des que Buch és conseller: el mes de juny passat, per a sorpresa del cos, es va nomenar comissari en cap dels Mossos Eduard Sallent quan el seu predecessor Miquel Esquius no feia ni un any que era al capdavant.

La setmana passada, Miquel Buch va destituir la seua responsable de Comunicació, Joana Vallès, després de publicar-se als mitjans que els Mossos planejaven utilitzar gas pebre per atallar incidents en les mobilitzacions d’aquesta tardor, i va nomenar al seu lloc Joan Piqué, excol·laborador de l’expresident Carles Puigdemont. En un missatge a Twitter, el conseller Buch va desitjar “molta sort a Pere Ferrer, que és de l’equip i té l’experiència, el criteri i les ganes per liderar aquesta nova etapa”.

Per exemple, hi ha convocada una concentració i berenar popular a les 19.00 hores a les Borges Blanques, una manifestació a les 19.30 a Tàrrega o una botifarrada al col·legi electoral d’Anglesola.

Andreu Martínez.

Andreu Martínez.ACN

tracking