SEGRE

REGNE UNIT UE

Johnson creu que el Brexit obliga a controls a Irlanda

Descarta crear duanes a cinc quilòmetres de les fronteres || Assegura que un país sobirà n’ha de tenir una d’única

El primer ministre, Boris Johnson, ahir a Londres.

El primer ministre, Boris Johnson, ahir a Londres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va descartar ahir la possibilitat de crear controls duaners a una distància de cinc quilòmetres de la separació física entre les Irlandes encara que va assegurar que són necessaris establir “alguns controls”.

La salvaguarda de la frontera irlandesa, el pla ideat perquè no hi hagi una frontera dura entra les dos durant el procés de transició, és el principal escull perquè el Parlament britànic aprovi un acord de sortida de la Unió Europea ratificat per la comunitat. Per al cap del Govern britànic, un país sobirà ha de tenir “un únic territori amb les seues fronteres” i per aquest motiu Johnson va negar que el seu Executiu tingui la intenció de proposar a Brussel·les l’establiment de controls fronterers a una certa distància de la línia física que separa l’Ulster amb Irlanda. “Quan el Regne Unit es retiri de la Unió Europea aquesta ha de ser la situació que tinguem”, va afirmar el primer ministre britànic, que afronta la recta final del procés de sortida de la Unió Europea, amb la data del 31 d’octubre a la vista.

Johnson proposa crear una zona econòmica amb les dos Irlandes sota la sobirania de Londres

Per la seua part, el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, també va mostrar el seu rebuig de la possibilitat d’establir diferents duanes a uns cinc quilòmetres de les fronteres com a mesura per evitar la salvaguarda, el pla d’emergència contemplat a l’acord del Brexit per poder garantir que no hi haurà una frontera dura.

El premier tenia previst presentar ahir davant de la Unió Europea una oferta final d’acord per a la sortida del Regne Unit, segons va informar el diari The Daily Telegraph.

En aquesta nova proposta, Boris Johnson ha d’incloure una solució viable per al contenciós de la frontera entre les irlandes. La proposta es basaria en la creació d’una “zona econòmica” irlandesa que inclouria les dos Irlandes sota la sobirania de Londres i permetria la circulació de productes agrícoles i aliments sense cap mena de control fronterer. A més inclourà una proposta per regular el trànsit de mercaderies industrials.

tracking