SEGRE

ÀSIA PROTESTES

Pequín exhibeix múscul per mostrar unitat mentre creix la repressió a Hong Kong

Dos ferits crítics, un de bala, en les protestes a l’excolònia britànica || Xi Jinping assegura que l’Exèrcit defensarà la sobirania i la seguretat del país i assenyala que cap força podrà parar-los

Membres de l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina marxen en formació durant la desfilada.

Membres de l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina marxen en formació durant la desfilada.STRINGER/IMAGINECHINA VIA ZUMA P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La República Popular Xinesa va exhibir ahir el seu poder militar en una imponent desfilada, la més gran de la seua història, per commemorar els setanta anys de la seua fundació i reforçar el lideratge de Xi Jinping al capdavant del país i del partit comunista, al voltant del qual, va recalcar, tots els xinesos han de romandre units.

Una clara referència, encara que sense esmentar-la, a la situació per la qual passa Hong Kong, ciutat que ahir va patir una de les jornades més violentes que es coneixen des que van esclatar els disturbis prodemocràtics.

La Xina va mostrar un míssil balístic intercontinental capaç d’arribar a qualsevol indret dels EUA

Un ferit de bala en estat crític, desenes de detinguts, gas lacrimogen i barricades en flames van ser el balanç de l’anomenat “dia de dol” a Hong Kong, en contraposició a la sumptuosa celebració a Pequín del setantè aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina.

Entorn de les 16.15 hora local (08.15 GMT), un estudiant de secundària identificat com Tsang Chi-kin, de 18 anys, va rebre un tret a la part superior esquerra del pit durant un enfrontament entre manifestants radicals i agents antiavalots. El gruix de les protestes es va concentrar a l’illa de Hong Kong, on els agents van intervenir amb un canó d’aigua.

Aliè a tot, Xi Jinping va assegurar que “cap força podrà mai fer flaquejar la posició de la Xina o aturar el poble i la nació xineses en el seu camí cap endavant”, va proclamar el president abans de la desfilada des de la Porta de la Pau Celestial, el mateix lloc des del qual Mao Zedong fa set dècades va anunciar al món la fundació de la República Popular.

Xi va vincular els assoliments aconseguits per la Xina en aquests setanta anys, amb el fet d’“estar unit com un sol poble” amb el partit com a eix conductor, assegurant que l’Exèrcit està disposat a defensar la sobirania i la seguretat del país.

“Els agitadors han causat danys a oficines del Govern en diversos districtes”, va criticar el portaveu de la Policia, que va denunciar també accions contra el sistema de transport públic.

A més, va assegurar que “alguns agitadors han pegat a transeünts en diferents barris”, segons la nota recollida per la premsa local.

La Policia defensa l’ús de foc real contra manifestants La Policia de Hong Kong va defensar l’ús de foc real durant les protestes d’aquest dimarts i va acusar els manifestants de “prendre’s la justícia pel seu compte” durant les mobilitzacions, en les quals dos persones van resultar ferides de gravetat, una d’elles per un tret efectuat per un membre de les forces de seguretat.

Membres de l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina marxen en formació durant la desfilada.

Membres de l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina marxen en formació durant la desfilada.STRINGER/IMAGINECHINA VIA ZUMA P

tracking