SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

Johnson planteja que Irlanda segueixi al mercat únic fins al 2025

Londres assegura que és l’“oferta final” per evitar un Brexit sense acord || Brussel·les reconeix “avenços positius”, encara que adverteix d’alguns “punts problemàtics”

Johnson, durant la seua intervenció ahir en la clausura del congrés del partit a Manchester.

Johnson, durant la seua intervenció ahir en la clausura del congrés del partit a Manchester.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va plantejar ahir un desafiament a la Unió Europea (UE) a l’exigir que es reemplaci la clàusula dissenyada per evitar una frontera física amb Irlanda del Nord “sota cap circumstància” per arranjaments alternatius com a condició per arribar a un acord del Brexit.

A la seua carta dirigida a la Comissió Europea, el líder tory proposa que l’Úlster es mantingui alineat amb les regulacions del mercat únic després de la sortida del Regne Unit del bloc comunitari, però tan sols en matèria de lliure circulació de mercaderies i de forma temporal, fins al 2025.

El Parlament autònom d’Irlanda del Nord tindria dret a vetar aquests arranjaments abans que entressin en vigor i hauria de renovar el seu suport cada quatre anys, segons els plans de l’Executiu britànic.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir que la proposta té “punts problemàtics”, encara que no va tancar la porta a continuar dialogant en aquesta direcció, i va subratllar que també hi ha “avenços positius” en les idees de Londres.

La proposta xoca aparentment amb la postura que ha mantingut fins ara la Unió Europea, que vol que la clàusula de seguretat nord-irlandesa sigui indefinida, fins que s’hagi pactat un nou acord comercial que asseguri que no hi haurà friccions a la frontera.

A la carta remesa a la Comissió, el premier britànic afirma que els seus plans són una “àmplia zona d’aterratge sobre la qual un acord pot començar a prendre forma”.

Un portaveu del Govern britànic va recalcar, d’altra banda, que aquesta és l’última oferta detallada que pensa remetre Londres i que, si Brussel·les no accepta dialogar a partir d’aquestes bases, no tornaran a asseure’s a la taula de negociació fins que el divorci s’hagi consumat ja d’una manera no consensuada.

Johnson assegura que la nova “àrea regulatòria” que proposa evitaria controls duaners i preservaria els acords de pau firmats l’any 1998, que exigeixen que no hi hagi cap tipus d’infraestructures físiques entre la regió britànica i la República d’Irlanda.

tracking