SEGRE

PANORAMA

Sánchez amenaça ara de prendre el control dels Mossos, mesura reclamada pel PP

Ciutadans diu que el Govern central en funcions ha de consensuar les seues actuacions a Catalunya || Garzón acusa el líder socialista de buscar “un clima de por” a l’esgrimir el 155 i la llei de Seguretat

El líder del PSC, Miquel Iceta, es va reunir ahir amb el del PP al Parlament, Alejandro Fernández.

El líder del PSC, Miquel Iceta, es va reunir ahir amb el del PP al Parlament, Alejandro Fernández.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, està disposat a prendre el control dels Mossos d’Esquadra, amb les atribucions que permet la llei de Seguretat Nacional, a la qual ve al·ludint en els últims dies el líder del PP, Pablo Casado. Segons diverses fonts, Moncloa té planificat un protocol d’actuació en cas que la tensió es dispari a Catalunya, en especial davant de la imminent sentència del Tribunal Suprem als líders del procés. Així ho ha fet saber a destacats empresaris catalans. La notícia es coneix a penes unes hores després que el mateix Sánchez al·ludís a la possibilitat d’intervenir la Generalitat de nou amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, malgrat els dubtes de destacats juristes sobre aquesta possibilitat, tenint en compte que necessita l’aprovació del Senat i les cambres legislatives espanyoles estan dissoltes arran de la pròxima cita electoral del dia 10 de novembre.

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, no va voler aclarir les intencions de l’Executiu i als actes del Dia de la Policia a Cadis es va limitar a insistir que la responsabilitat del Govern espanyol “és màxima” i que analitza i observa la realitat de Catalunya i actuarà “en la forma oportuna, en el moment en què calgui” i sempre aplicant l’ordenació jurídica. Amb tot, va puntualitzar que per aplicar la llei de Seguretat ha d’estar clara la ruptura de l’ordenació jurídica a Catalunya.

El líder del PSC avisa la dreta que una moció de censura fracassada “consolida” Torra

El popular Pablo Casado va assegurar que, si el cap de l’Executiu en funcions vol ser “creïble” en les seues propostes davant del que passa a Catalunya, ha de “trencar” els seus pactes amb els independentistes als ajuntaments i a la Diputació de Barcelona, donar suport a la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i aplicar ja lleis com la de Seguretat Nacional. Sobre aquesta última, va saludar que el Govern socialista pugui estar plantejant-se la seua aplicació i va recordar que ja l’havia sol·licitat el Partit Popular.

Pel seu costat, el president del grup parlamentari de Ciutadans a la cambra catalana, Carlos Carrizosa, va reclamar que no es limiti a controlar en el seu cas els Mossos d’Esquadra amb l’aplicació de la llei de Seguretat Nacional, sinó que opti per l’activació de l’article 155. Davant les opinions de populars i taronges, el coordinador federal d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, va acusar el líder socialista de voler instal·lar “un clima de por” sobre el que pugui ocórrer després de la sentència del procés amb finalitats electoralistes per robar vots a Ciutadans i PP.

En aquest context, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, considera que hi ha “incertesa” sobre quina serà la reacció “majoritària” de la societat catalana davant la imminent sentència en el cas del procés. El que continua sent una incògnita és quan es coneixerà la sentència que, després de diverses especulacions sobre la seua imminència, podria retardar-se uns dies. Es calcula que podria conèixer-se entre els dies 10 i 14 d’aquest mes.

tracking