SEGRE

PANORAMA

El rei, disposat a fer un altre discurs

Segons com sigui la reacció, “si ha de tornar a parlar, parlarà”, afirmen fonts de la Zarzuela || Felip VI va criticar el Govern català per l’“aturada de país” del 2017

Un operari va retirar ahir la pancarta pels presos de l’ajuntament de Tarragona per ordre de la JEC.

Un operari va retirar ahir la pancarta pels presos de l’ajuntament de Tarragona per ordre de la JEC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Felip VI no descarta fer un altre discurs com el de la nit del 3 d’octubre de fa dos anys, després del referèndum i l’“aturada de país” que el va seguir, en funció de com sigui la resposta que la Generalitat i l’independentisme donin a la sentència del Tribunal Suprem pel procés. Així ho van manifestar ahir fonts de la Zarzuela al diari digital El Español, que també van afirmar que el monarca “no es penedeix de res i no canviaria ni una coma, perquè va acompanyar tots aquests catalans que s’estaven sentint abandonats”.

“El Govern de Rajoy va tenir dubtes”, van admetre les esmentades fonts, però “la decisió estava presa el mateix 1-O, aquell dia va avisar la Moncloa que volia fer un pas endavant perquè Espanya es veiés com un país seriós. Veient les càrregues policials, mai no va dubtar”.

Sánchez diu que vetllarà per la “seguretat” a Catalunya amb “fermesa i proporcionalitat”

En aquest sentit, el monarca hauria vist reafirmada la seua posició sobre Catalunya en vista de “tot el que està passant i ha passat en els últims dies al Parlament”. “Va ser ferm en un moment que havia de ser-ho, mostrant que la prefectura de l’Estat acompanyava la Constitució perquè la Generalitat havia comès una deslleialtat inadmissible”, van concloure les esmentades fonts.

El discurs de Felip VI de la nit del 3-O del 2017 va ser durament criticat des de les files independentistes ja que va ser llegit en clau d’aprovació pública del monarca de la intervenció de la Generalitat a través de l’aplicació de l’article 155, una mesura que finalment va ser aprovada pel Senat el 27 d’octubre.

El Govern català no veu motius per intervenir els Mossos

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar ahir que no hi ha “cap dada objectiva” perquè el Govern central apliqui la llei de seguretat nacional i prengui el control dels Mossos d’Esquadra. “Els Mossos d’Esquadra compleixen les seues competències”, va defensar el conseller, alhora que va atribuir les manifestacions dels socialistes en aquest sentit al “debat polític partidista de precampanya”.

tracking