SEGRE

ELECCIONS LEGISLATIVES

Els socialistes guanyen a Portugal però no tenen la majoria absoluta

El primer ministre, António Costa, podria reeditar el govern amb el suport de només un soci d’esquerres || La caiguda de la dreta provoca el cessament de la líder del CDS

El primer ministre portuguès, el socialista António Costa, ahir al col·legi electoral on va votar.

El primer ministre portuguès, el socialista António Costa, ahir al col·legi electoral on va votar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialista (PS) de Portugal va guanyar ahir a la nit les eleccions legislatives amb un 37,22 per cent dels vots amb un 88,28 per cent de l’escrutini ja realitzat al tancament d’aquesta edició. La victòria seria en qualsevol cas menys folgada del que s’esperava i lluny de la majoria absoluta. La segona força va ser el Partit Socialdemòcrata (PSD), que es va situar al 29,94 per cent de vots, mentre que el Bloc d’Esquerra va aconseguir un 8,82 per cent dels sufragis. Al darrere hi hauria la Coalició Democràtica Unitària (5,61 per cent), el Centre Democràtic i Social-Partit Popular (CD, 4,5 per cent) i l’ecologista Persones Animals Natural (PA, 2,64 per cent). Pel que fa a la participació, amb prou feines va sobrepassar la meitat de l’electorat, i es va quedar al 53,04 per cent.

Després de conèixer-se els sondejos a peu d’urna, un dirigent socialista, Pedro Nuno Santos, possible successor d’António Costa, va destacar la “gran victòria del PS i de l’esquerra”, en el que seria la primera picada d’ullet dels socialistes al necessari suport de l’esquerra per a la investidura. “Els últims quatre anys han estat òptims i els pròxims seran encara millors”, va assegurar. Al quarter general socialista van reaccionar amb crits de “Victòria! Victòria!” i “PS! PS!” després que es publiquessin els sondejos a peu d’urna. Des de la CDU ecocomunista van reconèixer una caiguda respecte als resultats de fa quatre anys i el dirigent del Partit Comunista Portuguès, Jorge Pires, va afirmar que amb la nova representació “podem seguir en aquesta lluita” pels treballadors i “pel poble”. També va reaccionar el partit ecologista PA, que va subratllar que està disposat a dialogar com en la passada legislatura.

D’altra banda, el vicepresident del PSD, David Justino, va reconèixer la derrota sense pal·liatius: “Si perdem, perdem”, i va felicitar el PS per la victòria, encara que va alertar sobre el “triomfalisme”. També va reconèixer la derrota el CD-PP. La líder del partit, Assunção Cristas, va anunciar la convocatòria d’un congrés extraordinari en el qual no es presentarà a liderar el projecte. D’altra banda, el partit d’esquerra Vetevendosje va guanyar les eleccions legislatives a Kosovo per un escàs marge.

tracking