SEGRE

POLÍTICA EUROPA

Borrell evita parlar de Catalunya a l'examen davant de l'Eurocambra

El candidat a alt representant de la UE nega que utilitzés informació privilegiada per vendre accions d’Abengoa || Anuncia que la seua primera visita serà a Kosovo

Borrell es va enfrontar a l’examen de l’Eurocambra abans de ser nomenat cap de la diplomàcia de la UE.

Borrell es va enfrontar a l’examen de l’Eurocambra abans de ser nomenat cap de la diplomàcia de la UE.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat a alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, el lleidatà Josep Borrell, va evitar ahir pronunciar-se sobre Catalunya durant la compareixença a la comissió d’Afers Exteriors de l’Eurocambra. “No diré res sobre un problema intern d’un país, encara que sigui el meu”, va asseverar Borrell, que va afegir que “això no formarà part de la seua tasca com a alt representant”.

Al llarg de l’examen a l’Eurocambra també va haver de contestar a preguntes sobre la sanció que se li va imposar l’any passat per l’ús d’informació privilegiada arran de la venda d’accions d’Abengoa. Borrell va insistir que sempre ha rebutjat fer ús de cap informació privilegiada, malgrat que va ser sancionat per vendre per un valor de 6.000 euros el 7% d’accions que tenia d’Abengoa, on era conseller, el dia abans que l’empresa declarés suspensió pagaments. El ministre també va assegurar que no seria un problema per a ell vendre les seues accions a Iberdrola si això “preocupa els eurodiputats” dels Verds.

El candidat també va prometre que el primer viatge oficial si accedeix al càrrec serà a Pristina, a Kosovo, i va assegurar que la negativa d’Espanya a reconèixer la independència de Pristina no és un “problema” mentre tampoc la reconeguin la Xina o Rússia. Amb tot, va avançar que els Balcans i la frontera est d’Europa seran prioritaris en el seu mandat i que farà tot el que estigui a la seua mà perquè Sèrbia i Kosovo arribin a un acord. També va haver d’explicar algunes de les patinades que ha protagonitzat des del Govern del PSOE. Sobre les seues declaracions polèmiques qualificant Rússia d’enemic, la qual cosa va provocar una protesta de Moscou al davant de l’ambaixador espanyol, Borrell va negar haver parlat de Rússia com a enemic d’Espanya, però va insistir que a “l’Est apareixen noves amenaces”. També va haver de respondre sobre les declaracions que va fer sobre la història dels EUA, quan va assegurar que “l’únic que van fer va ser matar quatre indis”. Està previst que Borrell rebi avui el vistiplau de l’Eurocambra per convertir-se en el pròxim Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE.

tracking