SEGRE

CRISI POLÍTICA

Els EUA deixen Síria i donen així via lliure a Turquia per atacar els kurds

Trump amenaça de “destruir” l’economia turca si se sobrepassa || El Congrés demana al cap del Pentàgon que faciliti documents sobre les pressions a Ucraïna

Militars nord-americans s’acomiaden a Síria dels seus homòlegs turcs.

Militars nord-americans s’acomiaden a Síria dels seus homòlegs turcs.EFE/EPA/US ARMY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units han retirat les forces que tenien al nord de Síria, amb la qual cosa deixen via lliure perquè Turquia pugui actuar contra les milícies kurdes que controlen la zona. Les Forces Democràtiques Sirianes (SDF, per les sigles en anglès), una coalició de diversos grups que operen al nord-est de Síria, de majoria kurda, han estat un valuós aliat dels Estats Units en la lluita contra els jihadistes de l’Estat Islàmic (EI). Turquia, tanmateix, considera que el més gran d’aquests grups, les YPG, és un grup de terroristes alineats amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

El president nord-americà, Donald Trump, va defensar la seua decisió assegurant que ha arribat el moment que els Estats Units surtin d’“aquestes ridícules guerres interminables” i siguin altres que busquin una sortida.

Davant de la imminent operació turca sobre els kurds al nord de Síria, Trump va amenaçar a través de Twitter de “destruir” l’economia de Turquia si se sobrepassa a Síria. “Ho he fet abans!”, va agregar el mandatari, fent referència a la caiguda de la lira turca, que a l’agost va perdre un 25% del valor després que els EUA convertissin l’alliberament del missioner Andrew Brunson en una causa diplomàtica.

En un altre ordre de coses, tres comitès de la Cambra de Representants dels Estats Units van requerir ahir al secretari de Defensa, Mark Esper, i a l’Oficina de Pressupost de la Casa Blanca que entreguin documents relacionats amb la retenció d’ajuda militar a Ucraïna que Trump va ordenar abans de la trucada al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè investigués l’exvicepresident nord-americà Joe Biden i el seu fill de cara a perjudicar les opcions del més que possible candidat demòcrata a la Casa Blanca en les eleccions de novembre de l’any que ve.

D’altra banda, un tribunal d’apel·lacions de Nova York va concedir una moratòria a Donald Trump per no veure’s obligat a entregar a la Fiscalia les seues declaracions de la renda dels últims anys, tot just una hora després que un jutge federal determinés que el mandatari no tenia dret a negar-se a la petició del Ministeri Públic.

tracking