SEGRE

TRIBUNALS NAVARRA

El Suprem redueix les penes als condemnats d'Altsasu

Les condemnes màximes passen de tretze a nou anys || Elimina els agreujants de discriminació i abús de superioritat

Imatge d’arxiu de la vista oral als vuit acusats.

Imatge d’arxiu de la vista oral als vuit acusats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha rebaixat les condemnes als vuit acusats per l’agressió a dos guàrdies civils i a les seues parelles en un bar d’Altsasu, a Navarra. Les penes, que els va imposar l’Audiència Nacional per delictes d’atemptat als agents de l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces, s’han rebaixat d’entre els 2 i 13 anys fins a l’any i mig i els 9 anys i mig de presó. La raó d’aquesta disminució es deu al fet que l’Alt Tribunal ha decidit eliminar l’agreujant de discriminació i el d’abús de superioritat en el cas del delicte d’atemptat contra l’autoritat. També s’han anul·lat dos condemnes per un delicte de lesions a dos dels acusats.

Amb la sentència del Suprem, que arriba després que els vuit recorreguessin les condemnes, les penes més altes queden per a Ohian Arnanz que passa dels 13 als 9 anys i mig de presó, i Jokin Unamuno i Adur Ramírez de 12 a 8 anys i mig.

La reducció de les penes pot implicar que algun dels condemnats pugui sortir aviat de la presó

Per la seua banda, les de Jon Ander Cob i Julen Goicoechea passen de 9 a 7 anys i mig; la d’Aratz Urrizola, de 9 anys a 4 anys i 2 mesos; la d’Iñaki Abad, de 6 a 3 anys i mig, i la d’Ainara Urquijo, l’única que no va entrar a presó provisional, de 2 anys a 1 i mig.

Els fets van tenir lloc l’octubre del 2016, quan dos guàrdies civils fora de servei i les seues parelles van ser increpats i agredits en un bar d’Altsasu per un grup de fins a vint-i-cinc persones, fets que segons el Suprem es van produir “al constatar que eren membres de les forces i cossos de seguretat”, malgrat que considera que amb aquesta circumstància no n’hi ha prou per aplicar l’agreujant de discriminació.

A més, la Sala afirma que al condemnar-los per atemptat a l’autoritat ja s’ha tingut en compte que les víctimes eren guàrdies civils i, per tant, aquesta circumstància no pot tornar a valorar-se per aplicar aquest agreujant.

La reducció de penes del Suprem pot implicar que, quan se’ls descompti el temps que fa que estan a la presó, a algun dels acusats els quedarà ja poc temps per complir a dins de presó.

tracking