SEGRE

Observadors denuncien “serioses irregularitats” en el judici de l'1-O

Sànchez i Cuixart demanen sortir en llibertat dimecres que ve

La Fiscalia s'oposa a la llibertat de quatre presos del 'procés' després del judici

La Fiscalia s'oposa a la llibertat de quatre presos del 'procés' després del judiciEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) i la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans (EuroMed Rights) van donar a conèixer ahir des de París i Brussel·les l’informe elaborat pels observadors que van enviar al judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes per l’1-O, en el qual denuncien “serioses irregularitats”. Segons indica el document d’aquestes dos entitats, els magistrats de l’alt tribunal “van vulnerar el principi de contradicció, utilitzant proves d’altres procediments inconclusos, basant-se en testimonis estereotipats i sense garantir el respecte pels drets de defensa”. Així doncs, aquests observadors, que van assistir a les sessions del judici entre els dies 12 i 16 de febrer i el 27 de maig i el 4 de juny, van denunciar que el Tribunal Suprem va muntar una “aparença d’organització perfecta” per ocultar la infracció d’aquest principi de contradicció. Igualment, van afirmar que la presentació dels vídeos considerats com a prova al judici “va deixar a desitjar”.

Per la seua banda, la data perquè es faci pública la sentència s’atansa. En aquest sentit, se segueixen estudiant principalment dos dates. La primera, demà divendres. La segona, dilluns. En tot cas, les defenses del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez van sol·licitar la seua posada en llibertat condicional. Van respondre d’aquesta manera a la petició de la Fiscalia, favorable que segueixin en presó preventiva més enllà de dimecres, quan es compleixen dos anys del seu empresonament, si aleshores no ha estat dictada la sentència. En aquest sentit, Benet Salellas, un dels advocats de Cuixart, va posar el focus en la “tardança” de la sentència. “El tema no estava tan clar ni era tan senzill”, va manifestar.

De forma paral·lela, el tribunal del procés va instar tota la resta de parts en el procediment pel referèndum al fet que es pronunciïn sobre el manteniment o no de la presó preventiva de Sànchez i Cuixart, empresonats des del 16 d’octubre del 2017.

tracking