SEGRE

GUERRA OFENSIVA MILITAR

Turquia compleix l'amenaça i obre l'atac contra els kurds a Síria

Erdogan assegura que pretén expulsar de la frontera els que considera grups terroristes || Els civils fugen de la zona i la UE insta Ankara a cessar l’ofensiva

Les milícies kurdes i les forces turques s’enfronten a la zona fronterera.

Les milícies kurdes i les forces turques s’enfronten a la zona fronterera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Turquia ha complert l’amenaça i ahir va emprendre l’ofensiva contra les milícies kurdes al nord-est de Síria que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, fa mesos que anuncia amb l’argument que només busca expulsar de la frontera els que considera grups terroristes i crear una franja de seguretat. Va ser el mateix Erdogan el que primer va informar, mitjançant missatges a Twitter, que l’operació Font de Pau havia començat per “prevenir la creació d’un passadís de terror a la frontera meridional” de Turquia. “Protegirem la integritat territorial de Síria i alliberarem les comunitats locals de les urpes dels terroristes”, va tuitejar Erdogan, amb referència a les milícies kurdosirianes Unitats Kurdes de Protecció Popular (YPG), que dominen el nord-est de Síria i que Ankara considera “terroristes” i vinculades al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia.

Les YPG han estat les principals forces sobre el terreny que els Estats Units han fet servir per derrotar el grup jihadista Estat Islàmic (EI). En el missatge a Twitter, Erdogan va subratllar que l’ofensiva es dirigeix tant contra les YPG com contra l’EI, el mateix argument que va utilitzar l’any passat durant l’operació a Afrin, si bé no consta la presència de jihadistes al territori controlat pels kurds.

De moment, Turquia s’ha limitat a executar bombardejos aeris i artillers sobre les localitats frontereres sirianes de Ras al-Ayn i Tel Abyad. El pla declarat de Turquia és prendre el control d’una franja de 35 quilòmetres d’ample al llarg de tota la frontera, des del riu Eufrates fins a l’Iraq, per expulsar-ne les YPG.

“Els civils a tota la frontera de Síria amb Turquia [...] tenen por i ha començat una onada de desplaçaments”, va indicar el Centre de Coordinació i Operacions Militars de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per kurds.

La Unió Europea va demanar a Turquia que cessi la seua operació militar “unilateral” al nord-est de Síria, i el president dels Estats Units, Donald Trump, va descriure com “una mala idea” l’ofensiva que lidera Erdogan.

tracking