SEGRE

PANORAMA

Via lliure per a l'exhumació de Franco

El Suprem aixeca l’últim obstacle per a l’exhumació de Franco, que ja pot ser executada pel Govern - Subratlla que l’article 118 de la Constitució espanyola "obliga tots" a complir les sentències fermes, la qual cosa inclou el prior

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Tribunal Supremo ha respost aquest dijous a la petició d’autorització per part de l’Advocacia de l’Estat perquè el Govern pugui accedir "ja" a la Basílica del Valle de los Caídos i exhumar les restes de Francisco Franco malgrat la negativa del prior de l’Abadia a autoritzar l’esmentada entrada.

Així, la Sala Contenciosa Administrativa de l’alt tribunal ha dictat una providència en la qual respon a l’última petició dels Serveis Jurídics de l’Estat i també tres interlocutòries en les quals deixa sense efecte la suspensió que encara pesava sobre els recursos pendents sobre aquest assumpte presentats per la Fundació Franco, l’Associación en defensa del Valle de los Caídos i la Comunitat els Benedictina a la Vall. Els esmentats recursos han de donar lloc encara a d’altres tantes sentències que es coneixeran en els propers dies.

Després d’això queda resolt de forma definitiva l’expedient judicial, que serà llavors remès al Consell de Ministres permetent que aquest pugui executar la seua decisió i treure del Valle les restes del dictador.

Els magistrats expliquen que la sentència dictada el passat 30 de setembre rebutjant el recurs de la família Franco és per si mateixa títol legítim bastant per dur a terme les actuacions previstes pels acords del Consell de Ministres en el febrer i el març passats, i per tant accedir a la Basílica per procedir a l’exhumació.

Quant a les tres interlocutòries, un en relació amb cadascuna de les entitats abans esmentades, la Sala argumenta que la mesura s’ha d’aixecar després de la resolució del recurs de la família Franco, ja que l’esmentada sentència ha alterat els pressupostos sobre els quals es va adoptar la mesura cautelar de suspensió, que va afectar la primera data prevista per al Govern per a aquests treballs el passat 10 de juny.

En aquest punt, l’alt tribunal insisteix, igual com va fer en la sentència que "atesos els interessos en conflicte ha de donar-se una significativa prevalença als interessos generals".

Entre els seus arguments, els benedictins acusaven a l’Estat de "menyspreu i menysteniment" a les raons invocades en la seua demanda, i deien  també que no hi havia en la sentència que va avalar l’exhumació cap pronunciament sobre la vulneració dels drets fonamentals al·legats per l’Abadia.

Referent a això, la Sala assenyala avui en una de les seues interlocutòries -el de la peça referida a la comunitat religiosa- que no considera procedent entrar en aquest moment en l’examen de les diferències que hi pugui haver entre les al·legacions d’una i una altra part -el recurs de la comunitat benedictina serà resolt ben aviat- , i tampoc no veu compromesa la seua decisió per la postura que pugui adoptar en el seu dia el Tribunal Constitucional en cas que aquesta part recorri a l’esmentada instància.

Tomba del dictador Francisco Franco, al Valle de los Caídos.

Tomba del dictador Francisco Franco, al Valle de los Caídos.ACN

tracking