SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El finançament de les autonomies es desbloqueja en plena precampanya

El Govern central, a través d’un decret llei, autoritza l’entrega de més de 5.500 milions d’euros || La corporació local de Lleida en rebrà 1,8 i Catalunya, 875

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ahir.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En plena precampanya electoral, el Consell de Ministres va anunciar ahir l’aprovació d’un reial decret llei pel qual pagarà a les comunitats autònomes i als ajuntaments més de 5.500 milions d’euros per entregues a comptes d’aquest any, després de rebre l’aval de l’Advocacia de l’Estat.

Aquests diners suposen 4.682 milions per a les comunitats de règim comú, i dels quals Catalunya rebrà 875 milions, i 821 per a les corporacions locals, dels quals a Lleida se li entregaran 1,8 milions, segons la diputada socialista Montse Mínguez. Encara que aquestes xifres es queden per sota de les demandades de les dos administracions.

Montero justifica l’informe favorable amb la possibilitat que no es formi Govern fins al 2020

Aquesta és la primera vegada que un Govern en funcions i amb els pressupostos prorrogats procedeix a repartir un avançaments com aquests. L’agost d’aquest any, l’Advocacia de l’Estat va rebutjar que pogués alliberar aquests fons a causa que l’Executiu estava en funcions. Davant d’aquests fets, la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va argumentar que a l’agost era il·legal, perquè envaïen les competències de Pedro Sánchez si era investit, però que després de la convocatòria electoral ja és possible legalment i va argumentar que el canvi ve motivat per la possibilitat que no hi hagi Executiu fins al 2020. Montero també va assenyalar que “en cap moment hi ha hagut discrepàncies entre els tècnics d’Hisenda i l’Advocacia de l’Estat per poder trobar una fórmula que permeti el desbloqueig”.

Amb les noves xifres desbloquejades, Montero va assenyalar que les administracions rebran el 2020 més finançament que el 2018.

Aquesta maniobra ha estat criticada pels partits de l’oposició, que l’han titllat d’“arma electoralista”. Pere Aragonès va assegurar que aquesta mesura arriba “tard i malament” i va criticar que dels “ 1.317 milions pendents per a Catalunya només recuperem 875 milions.”

tracking