SEGRE

PANORAMA

Els reis presideixen un 12 d'octubre marcat per la imminència de la sentència del procés

La parada militar va començar amb un aparatós accident d’un paracaigudista

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els reis Felip i Letícia, acompanyats de les seues filles, Elionor i Sofia, van presidir ahir la desfilada del Dia de la Festa Nacional, que va treure al centre de Madrid uns 3.500 militars, una celebració marcada per la imminència de la sentència del Tribunal Suprem sobre els acusats del procés independentista.

La parada militar va començar de forma accidentada, quan un paracaigudista d’efectius de la Brigada Paracaigudista que portava l’ensenya espanyola va acabar en un xoc contra un fanal al Paseo de la Castellana de Madrid, al costat de la llotja de les autoritats, i s’hi va quedar atrapat durant uns minuts. Com ja va succeir l’any passat, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va ser rebut amb xiulets a l’arribar a la desfilada, davant dels aplaudiments i aclamacions a la família reial.

Marchena no confirma la sentència: “Tot està obert fins a la firma de l’últim magistrat”

Després d’aquesta desfilada, es va donar pas a la recepció oficial dels reis al Palau Reial, on el Govern, amb el president en funcions al capdavant, i els representants dels principals partits de l’oposició van apel·lar a acatar la sentència del procés i van eludir comentar la filtració. Una recepció marcada per la imminència d’aquesta sentència i que va fer que entre els gairebé 1.300 convidats, els més buscats pels periodistes per a les habituals converses informals fossin els seus protagonistes com el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. Ell va ser el primer a advertir que no hi haurà sentència fins que no estigui firmada per l’últim magistrat, amb referència a la filtració que s’ha conegut en les últimes hores i segons la qual el tribunal ha acordat per unanimitat condemnar els principals responsables del procés per delictes de sedició i malversació i descartar l’acusació de rebel·lió.

Per la seua banda, Sánchez no va voler fer comentaris sobre la sentència filtrada però va avançar que hi haurà una declaració institucional a la Moncloa quan es faci pública. Va confiar que la Generalitat respecti la legalitat i no torni a cometre “els errors” del 2017 i va reiterar que el Govern espanyol té previstos tots els escenaris possibles i es guiarà pels principis de “fermesa democràtica, proporcionalitat i unitat”. Sánchez, que va assegurar que si ha de prendre alguna decisió de pes parlarà prèviament amb els líders de l’oposició, va tenir oportunitat de conversar durant la recepció amb el líder del Partit Popular, Pablo Casado, però no amb el de Ciutadans, Albert Rivera. Casado va comentar que Sánchez té el seu suport per fer el que hagi de fer a Catalunya. Per la seua part, Rivera es va limitar a eludir cap comentari sobre la sentència i a donar ànims al jutge Marchena.

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.EFE/JAVIER LIZÓN

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.EFE/JAVIER LIZÓN

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.

Abascal, Rivera i Casado van presenciar junts la desfilada militar a Madrid.EFE/JAVIER LIZÓN

tracking