SEGRE

ESNOTICIA

La possible immunitat de Junqueras segueix viva

La defensa del polític català afirma al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que el seu client hauria de gaudir d’aquest privilegi com a eurodiputat des que va ser electe

Oriol Junqueras.

Oriol Junqueras.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) Maciej Szpunar publicarà el pròxim 12 de novembre les conclusions sobre l’abast de la immunitat europarlamentària del líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, en resposta a la qüestió prejudicial remesa pel Tribunal Suprem.

Així ho va anunciar el magistrat al finalitzar la vista oral que es va celebrar ahir a la Gran Sala del Tribunal a Luxemburg, i on l’advocat del polític català, Andreu Van den Eynde, va afirmar que Junqueras hauria de gaudir d’immunitat com a eurodiputat des del moment en què va ser electe. Així mateix, també va explicar que estan “molt contents” i “sorpresos” per l’interès del tribunal de Luxemburg sobre la immunitat del seu client.

Les institucions comunitàries consideren que no és eurodiputat de ple dret

“Tenim l’esperança que pugui sorgir alguna resolució que aclareixi si Europa protegeix o no als diputats electes des del moment de l’elecció”, va subratllar en aquest sentit. A més a més, Van den Eynde va destacar que els serveis jurídics del Parlement Europeu “no han sabut contestar” a les preguntes dels magistrats sobre quan comença la immunitat perquè “han dit que començaven durant la primera sessió constitutiva i alhora que ja està en vigor durant el trajecte des dels seus països d’origen fins al ple”.

La qüestió prejudicial que ha d’examinar el TJUE va ser remesa el mes de juny pel Suprem a petició de la defensa de Junqueras, que va sol·licitar que anés a Luxemburg en un recurs de súplica contra la decisió de l’alt tribunal de no donar-li permís per anar a acatar la Constitució i així accedir a la condició plena d’eurodiputat. La resta de les parts en el procés, inclosos Espanya, la Comissió Europea i el Parlament europeu, van presentar arguments en contra de Junqueras i van afirmar que un eurodiputat no pot gaudir de la immunitat fins que pren possessió de l’acta i es declara la sessió constitutiva de l’Eurocambra. Les institucions comunitàries també van recordar durant la vista oral que els requisits per ser eurodiputats corresponen a l’esfera nacional i, per tant, depèn de la legislació espanyola.

No hi ha data per a la sentència definitiva que, en el cas dels procediments accelerats com és el de Junqueras, acostuma a dictar-se en una mitjana d’entre dos i quatre mesos des del registre del cas.

tracking