SEGRE

ESNOTICIA

Buch defensa l'actuació dels Mossos i Torra condemna la violència

El president titlla els radicals d’“infiltrats” i “provocadors” || Els presos fan una crida a la calma i Bosch inicia una gira europea per explicar la sentència

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ahir, mentre compareixia.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ahir, mentre compareixia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va defensar ahir l’actuació dels Mossos d’Esquadra en els disturbis que hi va haver després de les multitudinàries manifestacions pacífiques de dilluns i de dimarts, que va atribuir a “violents, provocadors i agitadors”, i va descartar dimitir. Així va respondre a l’allau de crítiques procedents de diversos sectors del sobiranisme, inclosa del republicà Gabriel Rufián, que van criticar obertament la resposta de la policia catalana en els enfrontaments. Després de reunir-se des de primera hora del matí amb el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i d’haver suspès una primera compareixença, Buch va afirmar, ja entrada la tarda, que “no hi ha cap motiu” perquè s’apliqui la llei de seguretat nacional i Madrid prengui el control dels Mossos d’Esquadra. “El cos està garantint els drets de tothom i l’ordre públic en una situació complexa”, va assegurar. Per la seua banda, Torra, que es va unir a una de les marxes per la llibertat que recorren Catalunya (més informació a les pàgines 3, 4 i 5), va condemnar els actes violents del final d’algunes convocatòries de protesta per la sentència de l’1-O. “La violència no ens representa i no ens representarà mai, el moviment independentista és cívic i n’estic orgullós”, va manifestar el president, que també va alertar que “ens volen dividits i violents”. A la nit, arran de nous aldarulls, va comparèixer per titllar els esvalotadors d’“infiltrats” i provocadors i els va instar a parar “immediatament”. En la mateixa línia, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va manifestar, des de la presó de Lledoners, que “cap violència ens representa”. Igualment, Carles Puigdemont, des de Waterloo, va remarcar que l’Estat espanyol és “fort en violència i feble en democràcia”. També l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, el dia en què es van complir dos anys del seu empresonament, va fer una crida a la mobilització pacífica.

Tanmateix, el Gabinet socialista no va impugnar un altre text en què es demanava la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya a l’entendre que era només un “aberrant desig polític”.

El Constitucional adverteix Torra del risc penal de desobeir El Tribunal Constitucional va advertir ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers del seu Govern de les possibles conseqüències penals que es podrien derivar en cas de no acatar la suspensió dels acords del Parlament sobre el dret a l’autodeterminació i la legitimitat de la desobediència civil aprovats al finalitzar el debat de política general que e sva celebrar a finals de setembre. Així, els magistrats van admetre per unanimitat els dos incidents d’execució de sentència presentats per l’Executiu central per anul·lar aquestes resolucions de la Cambra catalana.

tracking