SEGRE

BREXIT NEGOCIACIONS

Acord entre Londres i Brussel·les per a una sortida ordenada del Regne Unit de la UE

El text evita la frontera dura a Irlanda del Nord, que serà al territori duaner britànic i es beneficiarà de les seues polítiques comercials || També es mantenen els drets dels ciutadans europeus

Boris Johnson i Jean-Claude Juncker es donen la mà en l’obertura del Consell Europeu, que es va celebrar ahir.

Boris Johnson i Jean-Claude Juncker es donen la mà en l’obertura del Consell Europeu, que es va celebrar ahir.EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea i el Govern britànic de Boris Johnson van arribar ahir a un acord per assegurar que la ruptura entre el Regne Unit i la Unió Europea es produeix el dia 31 de manera ordenada, encara que el pacte necessita encara el vistiplau dels líders europeus i de l’aprovació dels Parlaments britànic i europeu perquè sigui vàlid.

“Els negociadors han assolit un acord sobre el protocol revisat per a Irlanda i Irlanda del Nord i sobre la declaració política [que estableix les bases de la relació futura]”, va escriure el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una carta al president del Consell, Donald Tusk.

El pacte ha de rebre encara l’aval dels líders europeus i dels Parlaments britànic i europeu

El protocol que afecta l’Ulster era l’últim escull per salvar ja que Londres rebutjava de termini la salvaguarda irlandesa inicialment dissenyada, però la Unió Europea la considerava imprescindible per evitar el retorn a una frontera dura a l’illa i també per protegir la integritat del Mercat Únic.

El bloc va exigir traslladar a un text jurídicament vinculant una alternativa creïble, factible i amb les mateixes garanties per acceptar un canvi, que finalment reemplaça la salvaguarda irlandesa per un altre model que evita els controls duaners a la frontera terrestre. La UE ha renunciat que la xarxa de seguretat modificada sigui il·limitada en el temps i ha introduït el principi de consentiment, pel que quan es compleixin quatre anys del protocol l’Assemblea d’Irlanda del Nord podrà decidir per majoria simple si el prorroga o no.

Els acords negociats només afecten el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord, per la qual cosa la resta de qüestions que tracta el Tractat de Retirada negociat en el seu moment per Theresa May no canvia, de manera que es respectaran els drets dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i dels britànics que hi ha establerts en països comunitaris.

La Cambra dels Comuns ha convocat una sessió demà perquè els diputats puguin votar el nou acord per al Brexit. Tanmateix, el resultat d’aquesta votació és incert, ja que el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), soci del Govern britànic, va anunciar que “no serà capaç” de donar suport al Parlament a l’acord de sortida de la UE.

Per la seua part, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va afirmar que la millor manera de “resoldre” el Brexit és donant a la ciutadania “l’última paraula” sobre l’acord negociat entre Londres i Brussel·les mitjançant un referèndum.

Ahir, més de 24.000 gibraltarenys estaven cridats a les urnes per anar als quinze col·legis electorals perquè poguessin elegir els seus representants al Ministre Principal i els seus representants al Parlament de Gibraltar, resultats que es coneixeran a partir de les 8 del matí d’avui. Fabian Picardo, cap de llista del GSLP, és el principal candidat, segons les enquestes publicades per mitjans gibraltarenys, per revalidar el càrrec de ministre principal del Penyal, amb la qual cosa assumiria així el que seria el seu tercer mandat.

Espanya manté el dret de veto sobre el que passi a Gibraltar

Espanya continuarà tenint dret de veto per permetre que Gibraltar es beneficiï de qualsevol acord futur que assoleixin la Unió Europea i el Regne Unit, com va quedar plasmat en la declaració política annexa a l’anterior acord de retirada i es mantindrà en aquest nou text.

Boris Johnson i Jean-Claude Juncker es donen la mà en l’obertura del Consell Europeu, que es va celebrar ahir.

Boris Johnson i Jean-Claude Juncker es donen la mà en l’obertura del Consell Europeu, que es va celebrar ahir.EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

tracking