SEGRE

CONFLICTE GUERRA

Els Estats Units i Ankara acorden un alto el foc en l'ofensiva turca a Síria

La mesura pretén permetre que durant cinc dies es retirin les forces kurdes || Trump envia una carta a Erdogan en la qual l’adverteix que “no es faci el dur”

Soldats de les forces d’Al-Assad, ahir, a la ciutat de Kobane, al territori kurd de Síria.

Soldats de les forces d’Al-Assad, ahir, a la ciutat de Kobane, al territori kurd de Síria.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units i Turquia van arribar ahir a un acord que preveu un alto el foc en l’ofensiva turca al nord-est de Síria i la retirada de les milícies kurdes d’una franja fronterera de 32 quilòmetres d’ample, després d’una reunió entre el president turc, Recep Tayipp Erdogan, i el vicepresident norteamericà, Mike Pence. Dies abans de la trobada, el president dels EUA, Donald Trump, va enviar una carta al seu homòleg en la qual l’instava a negociar amb els kurds i a no atacar el nord de Síria. “No et facis el dur, no siguis idiota”, li va etzibar Trump en la missiva, alhora que el va advertir que “tu no vols ser responsable de massacrar milers de persones i jo no vull ser responsable de la destrucció de l’economia turca, com podria fer”. Tanmateix, Erdogan va desatendre l’ultimàtum de Trump i, segons fonts governamentals d’Ankara, la carta va acabar a la paperera. “Simplement hem llençat la seua carta a les escombraries”, va admetre ahir un alt funcionari turc.

Com a resposta, Turquia va posar en marxa l’operació al sud del país. Sobre el terreny, l’Observatori Sirià de Drets Humans va denunciar que, en poc més d’una setmana d’enfrontaments, ja han mort 71 civils. Tanmateix, les autoritats kurdes van elevar ahir aquesta xifra a 218 persones, entre les quals es troben 18 nens. A més, unes 650 persones més han resultat ferides. Respecte a baixes en combat, les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), integrades sobretot per milicians kurds, han perdut 360 combatents des de l’inici de l’ofrensiva turca.

Els kurds morts en combat ja són 360, i també han perdut la vida més de 200 civils

D’altra banda, el president sirià, Bashar al-Assad, nou aliat dels kurds, va advertir ahir que respondrà a l’“agressió” turca “per tots els mitjans legals”. Això, al mateix temps que el Daesh es felicitava per haver “alliberat” dones que, al seu entendre, havien “segrestat” els kurds.

Per la seua part, el líder republicà al Senat, Mitch McConnell, va dir que espera concloure el judici polític a Trump abans del 2020.

Mor un congressista clau en la preparació de l’‘impeachment’

El congressista nord-americà Elijah Cummings, una de les figures més importants en els preparatius del possible impeachment contra el president, Donald Trump, va morir ahir a causa d’unes “complicacions” d’un problema de salut que no ha transcendit. Cummings, que tenia 68 anys, exercia com a president de la comissió de Supervisió i Reforma de la Cambra baixa nord-americana. D’altra banda, dirigents demòcrates que es trobaven reunits amb Trump a la Casa Blanca dimecres van abandonar la trobada quan el mandatari va qualificar de “política de tercer grau” Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, del Partit Demòcrata i impulsora del impeachment. “Trump ha perdut els papers”, van assegurar.

tracking