SEGRE

Torra respon a Sánchez que poden reunir-se avui mateix a Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra respon a Sánchez que poden reunir-se avui mateix a BarcelonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost també per carta a la missiva del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui ha convidat a fer avui dilluns una reunió, aprofitant la seua visita a Barcelona.

Torra ha enviat una nova carta a Sánchez, que es desplaça avui a Barcelona per visitar els agents ferits en els disturbis d’aquests dies i que ha enviat una missiva al president català per recordar-li la seua obligació de condemnar la violència i "evitar la discòrdia civil".

A la seua carta de resposta, Torra l'insta a una trobada: "Aprofitant que hem sabut a través dels mitjans de comunicació de la seua visita a Catalunya, em poso a disposició per tenir una reunió avui mateix. Havent enviat aquesta carta, tornarem a posar-nos en contacte amb vostè telefònicament per tornar a oferir-li un diàleg sense condicions".

Fonts properes al president han apuntat a Efe que el cap de gabinet de Torra ha trucat posteriorment al cap de gabinet de Sánchez, que "no ha respost al mòbil", per la qual cosa des de la Generalitat li han enviat un missatge per demanar-li de concretar una reunió a Barcelona.

A la carta remesa aquest matí, Torra recorda a Sánchez que aquest cap de setmana li ha telefonat "dos vegades i no s’ha volgut posar" al telèfon, el que al seu entendre "no és un bon signe de voluntat de diàleg".

Precisament ahir a la nit, un reportatge del programa "30 minuts" emès per TV3, amb el títol "Sentenciats", incloïa una escena en la qual un col·laborador del president entrava al seu despatx per comunicar-li que Sánchez "no es posava" al telèfon i s’escoltava la reacció d’indignació de Torra: "No es posen? És increïble. Quins collons... En dies així i no es posen al telèfon".

A la carta que el president de la Generalitat ha enviat aquest dilluns al matí, exposa Sánchez: "He volgut parlar amb vostè sense posar condicions", i afegeix tres consideracions.

La primera, assenyala Torra, és que "és un deure de qualsevol governant d’un Estat democràtic i de dret respectar i fer respectar els drets humans, civils i polítics dels ciutadans", que al seu judici a Catalunya s’han vist "vulnerats" de manera "sistemàtica per raons ideològiques".

En segon lloc, Torra subratlla que és també una "responsabilitat prioritària d’un president del Govern propiciar el diàleg entre aquells que pensen diferent". "L’absència de diàleg, la imposició del silenci o la repressió de la lliure expressió afavoreixen la fractura social i el deteriorament de la convivència", afegeix.

Finalment, Torra argumenta que "un representant públic de conviccions democràtiques ha d’afavorir l’expressió democràtica dels ciutadans i la recerca de sortides democràtiques i pacífiques als conflictes", ja que "no donar sortides democràtiques als conflictes és un símptoma d’involució en un Estat modern al si de la Unió Europea".

D’altra banda, aquest matí, cap a les 08.00 hores, s’ha reunit al Palau de la Generalitat el gabinet de seguiment de la crisi, amb Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i els consellers Meritxell Budó, Ester Capella, Alba Vergés, Miquel Buch i Damià Calvet.

La reunió, segons fonts de la Generalitat, ha servit per analitzar la situació derivada de les mobilitzacions dels últims dies, valorar l’estat i condició dels ferits i els detinguts i "constatar la nul·la voluntat de diàleg del Govern espanyol davant del conflicte polític entre Catalunya i Espanya".

tracking