SEGRE

DISTURBIS INCIDENTS I SAQUEJOS

Onze morts a Santiago de Xile al cap de cinc dies de protestes ciutadanes

Persisteix la violència malgrat que el Govern va restituir el preu del bitllet de metro, detonant dels disturbis || Denuncien nombrosos casos de tortures i vexacions

Manifestants calen foc a una barricada en un carrer del barri de Providencia, a Santiago.

Manifestants calen foc a una barricada en un carrer del barri de Providencia, a Santiago.EFE/ALBERTO PEÑA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys onze persones han mort com a resultat dels incidents que es van registrar a Xile en el marc de les violentes protestes desencadenades al país per la pujada del preu del metro, segons l’últim balanç conegut ahir dilluns.

Dos persones van morir calcinades diumenge a la tarda en un incendi registrat després del saqueig a un local de la cadena Construmart a la comuna de La Pintana, a la Regió Metropolitana de Santiago, segons informa l’emissora BioBioChile.

La capital xilena es troba en estat d’emergència des de dijous de la setmana passada

Aquestes dos noves víctimes safegeixen als vuit morts que havien estat confirmats prèviament en tres incendis provocats durant els saquejos amb què s’han acompanyat les protestes. A més, una persona va morir en les últimes hores per “un impacte balístic a Coquimbo”, d’acord amb el ministre de l’Interior, Andrés Chadwick.

El president de Xile, Sebastián Piñera, va anunciar dissabte la suspensió de la pujada del preu del metro, després que divendres declarés l’estat d’emergència a Santiago, una mesura que posteriorment es va estendre a Concepción i Valparaíso, davant del caire violent de les protestes que havien començat dijous.

Malgrat l’anunci –que va ser ratificat diumenge per la Cambra de Diputats–, les protestes van continuar durant la jornada, que es van saldar amb 76 carrabiners ferits.

Per la seua banda, l’Institut Nacional de Drets Humans (INDH) va anunciar que presentarà vuit accions judicials per tortures registrades durant les protestes i els disturbis.

D’acord als testimonis recollits pels equips de l’INDH desplegats al país, els detinguts van denunciar un ús desmesurat de la força en el moment de la detenció, vexacions injustes a menors, maltractaments, cops a rostres i cuixes, tortures, nus a dones o vexacions sexuals entre altres vulneracions.

“Ens trobem en guerra contra un enemic poderós i implacable que no respecta res ni ningú i que està disposat a utilitzar la violència sense cap mena de límit fins i tot quan significa la pèrdua de vides humanes, amb l’únic propòsit de produir el mal més gran possible”, va anunciar Piñera en una compareixença pública davant la premsa. “Ells estan en guerra contra tots els xilens que volen viure en democràcia”, va agregar.

El cap de la Defensa Nacional de Xile, el general Javier Iturriaga, va aclarir que no està en guerra amb ningú, com a resposta a la declaració efectuada diumenge per Piñera.

Piñera: “Estem en guerra contra un enemic poderós” El president de Xile, Sebastián Piñera, va dir diumenge que el país està “en guerra contra un enemic poderós i implacable”, en relació amb els grups violents que han sumit el país en un estat d’emergència per les protestes per la pujada del preu del metro.

tracking