SEGRE

ECONOMIA FINANCES

Brussel·les suspèn el pressupost d'Espanya al desviar-se del dèficit

Li exigeix mantenir l’ajustament fiscal, controlar la despesa i reduir el deute || Les ministres d’Economia i d’Hisenda minimitzen l’advertència de la Comissió

La ministra d’Economia en funcions Nadia Calviño.

La ministra d’Economia en funcions Nadia Calviño.EFE/ANGEL DIAZ/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va advertir ahir el Govern espanyol que el seu pla pressupostari per al 2020 comporta un “risc important” de desviar-se de l’ajustament fiscal que exigeix Brussel·les per al 2020 i li va demanar que enviï uns comptes actualitzats tan aviat com el projecte s’enviï al Congrés.

En una carta enviada a la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, l’Executiu comunitari adverteix que el pla remès el 15 d’octubre no respectaria els requisits comunitaris d’ajustament del dèficit estructural, control de la despesa pública i reducció del deute públic. Brussel·les assenyala que aquest projecte condueix a una millora del dèficit estructural, sense tenir en compte el cicle econòmic, equivalent al 0,1% del PIB, una xifra que “queda curta” respecte a l’esforç estructural recomanat del 0,65%.

Brussel·les reconeix que el pla espanyol es basa en uns pressupostos prorrogats

El Parlament rebutja el calendari d’urgència proposat per Johnson per al Brexit

També destaca que el projecte inclou un creixement nominal de la taxa de despesa pública primària del 3,8%, que “supera” l’increment màxim recomanat per la Unió Europea, del 0,9%.

La missiva –firmada pel vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis, i el comissari d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici– reconeix que es basa en uns comptes prorrogats per “la naturalesa en funcions” de l’Executiu de Pedro Sánchez.

Tant Calviño com la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, van indicar que la carta era previsible. “No és una bronca, és una constatació que aquest país necessita uns pressupostos”, va afirmar Montero al respecte.

Els diputats van rebutjar per 322 vots en contra i 308 a favor el full de ruta del Govern, que implicava ventilar els tràmits parlamentaris sobre l’acord de sortida del Brexit en tres dies, de manera que demà dijous hauria pogut aprovar-se, la qual cosa implica una dilació dels terminis que podrien sobrepassar la data límit.

Els laboristes i els unionistes d’Irlanda del Nord ja havien avançat que hi votarien en contra al considerar que aquesta aprovació accelerada és un “abús” de Westminster.

La ministra d’Economia en funcions Nadia Calviño.

La ministra d’Economia en funcions Nadia Calviño.EFE/ANGEL DIAZ/ARCHIVO

tracking