SEGRE

PANORAMA

El Parlament aprova una altra vegada exigir l'autodeterminació i reprovar la monarquia

La Mesa admet a tràmit una proposta de JxCat, ERC i la CUP malgrat les advertències penals del Tribunal Constitucional || Els lletrats sostenen que el text contradiu els pronunciaments del TC

El president del Parlament, el republicà Roger Torrent, ahir, després de l’admissió a tràmit del text.

El president del Parlament, el republicà Roger Torrent, ahir, després de l’admissió a tràmit del text.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat, ERC i la CUP van presentar ahir conjuntament al Parlament una proposta de resolució en la qual conviden la Cambra a “reiterar” la defensa de l’autodeterminació i la sobirania de Catalunya i insisteixen a reprovar el rei. El document, que censura a més la sentència del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés per l’1-O, a la qual es refereix amb l’apel·latiu d’“escàndol democràtic”, afirma que el Parlament “reitera i reiterarà, tantes vegades com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya a decidir el seu futur polític”. Aquests tres punts coincideixen amb els que va tombar fa uns dies el Tribunal Constitucional arran de diversos incidents d’execució de sentència presentats pel Govern de Pedro Sánchez, que va entendre que aquests pronunciaments contravenien resolucions anteriors de l’òrgan que és màxim intèrpret de la Carta Magna.

A més, el Constitucional va advertir el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa de les possibles responsabilitats penals que es derivarien de tramitar textos similars desatenent les prohibicions del mateix Tribunal.

Arran d’aquest fet, els lletrats del Parlament van defensar que la proposta dels tres grups independentistes és contrària a les resolucions del Constitucional i van posar l’accent en la paraula reiterar, fet que posa en connexió aquest text amb els que va suspendre anteriorment la Justícia. Tanmateix, aquestes advertències no van impedir que la majoria independentista de l’òrgan de govern del Parlament donés ahir mateix llum verda a la tramitació de la proposta de resolució.

Els representants de Ciutadans i del PSC van votar en contra de l’admissió. De fet, el document consensuat per l’independentisme, el primer després de la resolució de l’1-O, resa que “el Parlament denuncia la censura que el Constitucional pretén imposar al Parlament, clarament incompatible amb l’autonomia i la inviolabilitat de la cambra”. Malgrat tot, a causa que no ha estat tramitada amb caràcter d’urgència, no serà votada pel ple aquesta setmana.

La proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP carrega contra el Tribunal Constitucional. Així doncs, a més de denunciar la referida “censura que pretenen imposar al Parlament” els magistrats, defensa que les competències autonòmiques en mans de la Generalitat no poden definir els límits del que es pot parlar o no a la Cambra catalana.

De la mateixa manera, recorda que s’han aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l’autodeterminació des del 1989 al Parlament.

“En cas que hi hagi conseqüències des d’un punt de vista judicial, i per tant personal, dels membres del Parlament i del seu president, les assumirem. Assumirem totes les conseqüències que comporti defensar que aquí es pugui parlar de tot”, va assegurar el republicà, que també va dir que “avui diem prou als intents de censura” perquè “la lluita val la pena”.

I és que, tal com va apuntar Torrent, hi ha una majoria al Parlament que comparteix la necessitat de “plantar-se davant dels intents d’emmordassar i de censurar” els debats que puguin produir-se a l’hemicicle de la Ciutadella.

“Mentre tingui la responsabilitat de presidir el Parlament, en aquesta Cambra es parlarà de tot el que vulguin els 135 diputats”, va sentenciar, alhora que va reiterar que “no permetrem que la censura entri al Parlament perquè se sap quan entra però no es pot aturar mai més”.

tracking