SEGRE

NORD-AMÈRICA COMICIS

Trudeau guanya però perd la majoria absoluta al Canadà

Aconsegueix un segon mandat que haurà de gestionar en minoria || Els nacionalistes del Bloc Quebequès, clars vencedors

Trudeau necessitarà pactar amb l’oposició per poder governar.

Trudeau necessitarà pactar amb l’oposició per poder governar.EFE/EPA/VALERIE BLUM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Liberal de l’actual primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va guanyar les eleccions legislatives celebrades dilluns tot i que amb una important pèrdua d’escons que el porta a perdre la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns i a haver de dependre d’altres formacions per poder formar govern en minoria.

Els liberals de Trudeu s’han imposat als comicis amb 157 escons, 27 menys que a les eleccions anteriors, seguits pel Partit Conservador, que ha aconseguit 121 parlamentaris, el sobiranista Bloc Quebequès (BQ), que en suma 32, el Nou Partit Democràtic (NPD), que aconsegueix 24 representants, i els Verds, que es queden amb tres diputats a la Cambra Baixa del Parlament canadenc, segons els resultats amb el 99,67 per cent del vot escrutat. Amb aquests resultats, Trudeau haurà de recórrer a acords puntuals amb els partits de l’oposició, preferentment el socialdemòcrata NPD i en menor mesura amb el Bloc Quebequès, que va ser el més clar guanyador de la nit electoral.

El Bloc Quebequès insta Trudeau a exigir l’“alliberament” dels polítics catalans a la presó

El líder d’aquesta última formació, Yves-François Blanchet, va reclamar a Trudeau que exigeixi l’“alliberament” dels polítics independentistes catalans condemnats a presó pel Tribunal Suprem.

El que està pràcticament descartat és un Govern de coalició, una cosa inèdita en la història de l’Executiu federal del Canadà.

Ahir, el líder de l’NPD, Jagmeet Singh, va allargar la mà a Trudeau al declarar que la seua formació “serà constructiva i respectarà les decisions realitzades pels canadencs”, encara que també va deixar clar que no vendrà barat el seu suport.

El problema més gran per a Trudeau és ara reconstruir les relacions amb l’oest del país, on els liberals han desaparegut pràcticament després de les eleccions. Històricament, les relacions dels partits de centre i esquerra amb les províncies de les anomenades Praderies Canadenques (Alberta, Saskatchewan i Manitoba) sempre han estat difícils.

tracking