SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Brussel·les accepta prorrogar el Brexit però no arriba a acordar un termini

Prendrà la decisió aquest dilluns, i Londres vota sobre l’anticipació electoral

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ahir durant una visita a una escola.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ahir durant una visita a una escola.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Vint-i-set van ratificar ahir que estan d’acord a concedir al Regne Unit una nova pròrroga per retardar el Brexit més enllà del 31 d’octubre per evitar una ruptura caòtica, però no van aconseguir arribar a un consens sobre el calendari que ha de tenir aquest nou ajornament.

Així ho van constatar ahir els ambaixadors de la UE en una reunió a Brussel·les en la qual van fer balanç de les negociacions entre Londres i el negociador europeu, Michel Barnier, que va acabar sense decidir si aquesta nova pròrroga serà llarga o curta i que obligarà els mandataris a tornar a reunir-se previsiblement dilluns per prendre la decisió. Fonts governamentals van negar que existissin discrepàncies entre els Vint-i-set, però França, en els últims dies, va assegurar que no veu sentit a una pròrroga més llarga a “uns dies” ja que només ha de servir perquè Londres ratifiqui l’acord de sortida.

A falta de definir els terminis, l’únic calendari sobre la taula és el que va plantejar la setmana passada el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que es basava a ajornar el divorci fins al proper 31 de gener del 2020, però amb la “flexibilitat” necessària perquè Londres pugui abandonar la UE si ratifiquen l’acord assolit.

Per la seua part, el líder del partit Laborista, Jeremy Corbyn, va refredar ahir la possibilitat que la seua formació doni llum verda a les eleccions anticipades que el primer ministre vol celebrar el pròxim 12 de desembre i que el Parlament votarà també dilluns vinent, previsiblement abans de conèixer si Brussel·les accepta retardar el Brexit fins al 31 de gener del 2020, o bé proposa una pròrroga més curta.

Johnson reitera els seus plans per abandonar la UE el 31 d’octubreEl primer ministre britànic, Boris Johnson, va insistir ahir que el Regne Unit hauria d’abandonar la Unió Europea en la data fixada, el 31 d’octubre, encara que sigui una sortida “ per força”. No obstant, a continuació, va admetre que està lligat de peus i mans. “Clar que podríem continuar sortint el 31 d’octubre però desgraciadament depèn del que digui el Parlament Europeu”, va dir.

tracking