SEGRE

TERRORISME ORIENT MITJÀ

El líder d'Estat Islàmic, Abu al-Baghdadi, se suïcida al ser acorralat pels EUA a Síria

El fugitiu, acompanyat de tres nens, va fer esclatar un cinturó d’explosius, en una operació de les forces especials nord-americanes || “Ha mort com el que era: un gos i un covard”, diu Donald Trump

Imatge del líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, feta el mes d’abril passat.

Imatge del líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, feta el mes d’abril passat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar ahir la mort del líder de l’Estat Islàmic (EI), Abu Bakr al-Baghdadi, “com un gos, com un covard”, en una operació militar de Washington al nord-oest de Síria en contra del número 1 del grup jihadista, que va arribar a controlar grans zones de Síria i l’Iraq. El mandatari nord-americà va informar de l’operació diumenge a la matinada en una declaració a la nació. “Abu Bakr al-Baghdadi està mort”, va sentenciar Trump, que va afegir que aquest és “un gran dia per als Estats Units i per al món”.

Segons va explicar el president nord-americà, el líder jihadista es va suïcidar amb un cinturó d’explosius al final d’un túnel, amb els seus tres fills, al ser perseguit per comandos nord-americans. “Va morir com el que era: com un gos, com un covard [...] Somicant, plorant, cridant”, va subratllar Trump, que va assenyalar que va esperar a donar la notícia una vegada que es confirmés la identitat del cap d’EI. Així mateix, va agrair la col·laboració de Turquia, Rússia, Síria, l’Iraq i els kurds per localitzar el dirigent del grup jihadista.

El líder terrorista estava en un complex residencial situat a cinc quilòmetres de la frontera amb Turquia

El president va confirmar que la Intel·ligència nord-americana tenia coneixement del parador d’Al-Baghdadi des de feia unes setmanes, i que l’operació es va ajornar fins en tres ocasions per la manca de fiabilitat de les informacions rebudes. Finalment, l’assalt va ser executat en conjunt per entre cinquanta i setanta efectius de la Força Delta i els Rangers de l’Exèrcit dels Estats Units, després d’establir el seu parador: un complex residencial situat a cinc quilòmetres de la frontera amb Turquia. En l’operació també van participar vuit helicòpters que van sortir des d’Irbil, la capital de la regió del Kurdistan iraquià, i van rebre “foc des del terreny” durant l’aproximació al complex.

Una vegada a terra, els operatius es van atansar pels flancs del complex perquè “la porta frontal tenia una bomba trampa”, segons va assenyalar Trump. El president nord-americà va confirmar que a més d’Al-Baghdadi van morir “un gran nombre d’acompanyants” del líder terrorista, i que també van perdre la vida tres nens, així com dos de les seues esposes. Els tres petits van morir en mans d’Al-Baghdadi, que va activar els explosius que portava quan es va veure acorralat.

Amb la seua mort, es posa fi a anys de persecució d’un dels homes més buscats per Washington després que Al-Baghdadi proclamés el 2014 el califat de l’Estat Islàmic en àmplies zones de Síria i l’Iraq. El grup va anar perdent a poc a poc territori davant de l’operatiu de la coalició internacional liderada pels EUA i el març d’aquest any va perdre l’última base, Al-Baghouz, a l’est de Síria.

bagdad

El Govern iraquià va desplegar ahir a les Forces Antiterroristes, un cos d’elit que respon a les ordres del primer ministre, en diversos punts de Bagdad per “protegir les institucions” al cap de tres dies de protestes al país que ja han causat 63 morts i més de 2.000 ferits. Dissabte, el primer ministre iraquià, Adel Abdul Mahdi, va ordenar el desplegament d’aquest cos al sud de l’Iraq per contrarestar les protestes dels ciutadans, que des de fa tres dies demanen més serveis bàsics i oportunitats laborals. Les protestes es van reprendre ahir a Bagdad i altres ciutats del país, on milers d’universitaris es van llançar als carrers i van tallar carreteres.

El nombre de morts des de l’inici de l’onada de protestes que va començar divendres es va elevar ahir a 63 i el de ferits a 2.592, dels quals la meitat es van produir a la capital. Aquestes protestes són la continuació de les de principis de mes per demanar serveis bàsics i més ocupació, a banda de condemnar la corrupció, i en les quals van morir 157 persones, la majoria a causa de la repressió policial.

Paral·lelament, ahir també es van registrar al nord de Síria diverses escaramusses entre les forces turques i l’exèrcit sirià de Bashar al-Assad. Al seu torn, l’exèrcit turc també va anunciar que durant el cap de setmana hi va haver diversos enfrontaments amb les forces kurdes que han causat la mort a un militar turc i ferit cinc “contractistes”, de nou a la regió de Ras al-Ayn.

El successor de Bin Laden que va crear un califat en ple Orient Mitjà Abu Bakr al-Baghdadi ha estat el terrorista més buscat del món des de la mort del líder d’Al-Qaeda, Ossama bin Laden, i una figura sinistra capaç de proclamar un sagnant califat amb què exportar la seua guerra santa per tot el món i ramificat en una de les zones més convulses i inestables del planeta com és l’Orient Mitjà. Despietat i fugisser, el cabdill del grup terrorista Estat Islàmic (EI), de 48 anys en el moment de la seua mort i natural de la ciutat iraquiana de Samarra, va emparar l’assassinat de milers de civils per motius religiosos i, mitjançant duríssims càstigs, va imposar als seus dominis un règim teocràtic amb costums medievals inspirats en les albors de l’islam. Donat per mort diverses vegades, Baghdadi va arribar al seu apogeu a mitjans del 2016, quan va arribar a les portes de Bagdad. A partir d’aleshores, el seu poder i influència va anar decreixent gràcies als esforços de la coalició internacional per eliminar l’EI, que ja no té el seu líder.

Imatge del líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, feta el mes d’abril passat.

Imatge del líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, feta el mes d’abril passat.EUROPA PRESS

tracking