SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

La Unió Europea accepta retardar el Brexit fins al 31 de gener del 2020

L’extensió del termini serà “flexible” i els britànics podrien avançar la sortida || Londres no podrà fer servir aquesta nova pròrroga per renegociar l’acord

Johnson va sol·licitar a Brussel·les aquesta nova pròrroga forçada per la Cambra dels Comuns.

Johnson va sol·licitar a Brussel·les aquesta nova pròrroga forçada per la Cambra dels Comuns.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els països que seguiran a la Unió Europea després del Brexit van acceptar ahir retardar fins al 31 de gener la sortida del Regne Unit del club comunitari, com havia sol·licitat el primer ministre britànic, Boris Johnson. Els ambaixadors dels Vint-i-set van prendre la decisió en una nova reunió, després que divendres no aconseguissin acordar per unanimitat la durada de la nova pròrroga davant de les reticències per part de França. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va explicar ahir al seu perfil de Twitter que s’espera que la decisió sobre la pròrroga es formalitzi “per procediment escrit”, la qual cosa significa que no serà necessària una cimera extraordinària de líders de la UE perquè el nou retard del Brexit entri en vigor. Així mateix, el mandatari va indicar que l’extensió és “flexible”, de manera que el Regne Unit podrà quedar fora de la Unió el primer dia del mes posterior que el Parlament de Westminster i l’Eurocambra hagin ratificat l’acord de sortida, tal com es va pactar a l’anterior acord.

Encara que durant el dia d’ahir no es va formalitzar el text d’aquesta nova pròrroga, fonts comunitàries van indicar que l’escrit aclarirà que els tres mesos no es poden fer servir per renegociar l’acord de retirada o iniciar les converses sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les.

Segons Tusk, no serà necessària una cimera extraordinària per formalitzar l’acord

A més, se subratllarà que, mentre el Regne Unit continuï sent Estat membre de la UE, haurà de complir tots els seus drets i obligacions, inclòs proposar un candidat per ser el comissari europeu britànic a la pròxima Comissió Europea.

Aquesta nova pròrroga sorgeix després que el primer ministre britànic sol·licités a Brussel·les un nou retard de la data de sortida forçat per la Cambra dels Comuns i davant de les dificultats per poder aprovar l’acord de retirada a Westminster abans del dia 31 d’octubre, que és la data límit de l’anterior pròrroga.

La majoria dels grups polítics coincideixen en la necessitat de sotmetre’s a les urnes, però no a fer-ho en les condicions de Johnson. De fet, l’oposició laborista es va abstenir en la votació malgrat portar més d’un any reclamant eleccions, davant de l’amenaça d’un divorci abrupte amb Europa.

El Parlament britànic torna a rebutjar avançar les eleccions

El Parlament Britànic va rebutjar ahir el tercer intent de Boris Johnson d’avançar les eleccions generals del Regne Unit al dia 12 de desembre, davant de l’amenaça d’acudir a les urnes sense conèixer el resultat de la sortida de la Unió Europea.Amb 299 vots a favor i 70 en contra, el primer ministre britànic es va quedar lluny d’aconseguir els 434 necessaris –dos terços del Parlament– que exigeix l’actual legislació per fer una crida a les urnes. Tanmateix, necessita tan sols el suport de la meitat dels diputats per modificar la llei i establir una convocatòria excepcional.

tracking