SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Corbyn cedeix i permet avançar les eleccions al 12 de desembre

El Parlament britànic aprova la iniciativa promoguda per Johnson || Una vegada confirmada la pròrroga del Brexit fins al 31 de gener per part de la UE

La Cambra dels Comuns britànica va aprovar ahir a la nit unes eleccions el 12 de desembre.

La Cambra dels Comuns britànica va aprovar ahir a la nit unes eleccions el 12 de desembre.EFE/EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va aprovar ahir l’avançament electoral proposat pel primer ministre, Boris Johnson, per celebrar eleccions el 12 de desembre. Amb 438 vots a favor i 20 vots en contra, els diputats van donar el vistiplau al projecte de llei de Johnson en una sessió exprés que va tramitar la legislació en tot just set hores. Ara haurà de passar a la Cambra dels Lords, que previsiblement donaran llum verda a la convocatòria al llarg d’aquesta setmana.

El canvi d’opinió del Partit Laborista, liderat per Jeremy Corbyn, que va decidir recolzar els comicis una vegada confirmada la pròrroga del Brexit, va ser definitiu per aprovar una opció rebutjada 24 hores abans malgrat que va intentar –sense èxit– esmenar la llei modificant la data de la convocatòria al 9 de desembre o ampliant la votació als menors de 16 i 17 anys d’edat així com als ciutadans comunitaris.

Els britànics acudiran a les urnes en un mes de desembre per primera vegada en gairebé 100 anys –les eleccions solen celebrar-se el primer dijous del mes de maig–, a la recerca d’una nova aritmètica parlamentària que desbloquegi un divorci que segueix en l’aire tres anys i mig després del referèndum.

L’ombra d’unes eleccions anticipades sobrevolava l’ambient des de l’elecció de Boris Johnson com a substitut de Theresa May al juliol. El líder conservador havia perdut la capacitat de govern l’últim mes després de les dimissions i expulsions en el Partit Conservador, per la qual cosa buscarà recuperar una majoria que li faciliti la ratificació del seu acord del Brexit.

Els diputats s’havien centrat fins ara a impedir que el fervent defensor de la ruptura amb la Unió Europea conduís el país a un divorci sense acord aquest divendres.

Esquivat aquest obstacle, la guerra parlamentària que ha ajornat el divorci més de 10 mesos es trasllada ara als ciutadans, que tornaran a pronunciar-se dos anys després de les eleccions en les quals Theresa May va perdre la majoria amb un Parlament penjat que li va impedir passar a la història com la primera ministra que va consumar el divorci.

tracking