SEGRE

PANORAMA

El TSJC veu indicis de desobediència de l'alcalde d'Agramunt per l'1-O

Seria el primer edil de Catalunya jutjat pel referèndum || “Segueix la repressió; els jutjats mai no resoldran els problemes polítics”, va dir ahir Bernat Solé

Bernat Solé va declarar el 4 de juny passat al TSJC.

Bernat Solé va declarar el 4 de juny passat al TSJC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya veu indicis de delicte de desobediència de l’alcalde d’Agramunt i diputat d’ERC al Parlament, Bernat Solé, durant l’organització i celebració del referèndum de l’1-O al seu municipi. D’aquesta forma, podria ser el primer edil de Catalunya jutjat per la consulta. La Fiscalia es va querellar contra Solé al considerar que va participar directament en l’organització a la seua localitat. En una interlocutòria publicada ahir, la magistrada Mercedes Armas considera que “es compleixen, doncs, en principi, i sense perjudici del que ulteriorment es resolgui, els elements objectius de l’injust (delicte de desobediència) que ens ocupa”. Concretament, afirma que “el 25 de setembre del 2017, i segons es recull literalment en un article de la Revista Sió, l’investigat hauria intervingut (...) en un acte que es va organitzar al Teatre Casal d’Agramunt, a favor de la celebració i participació ciutadana al referèndum de l’1 d’octubre”. Bernat Solé, segons la interlocutòria, va dir que “l’1 d’octubre no només decidirem una opció, sinó que defensarem aquell dret universal, aquell dret que ens ha costat tant d’assolir com és el dret a vot”. Posteriorment, “l’investigat va participar activament en el desenvolupament de les votacions que es van celebrar aquell dia, malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional”. En concret amb la cessió de l’escola Macià-Companys, de titularitat municipal, i “hauria pres decisions com amagar les urnes per temor que fossin descobertes pels agents, ocultant-les, finalment, fora del centre de votació (...), i l’investigat hauria optat per proposar als components de les taules i als organitzadors que la votació acabés una hora abans del que estava acordat”. L’alcalde va assegurar que ell no va organitzar el referèndum, sinó que només va expressar l’opinió política com a representant d’un partit. Ahir, a les xarxes, va escriure: “Segueix la repressió. Els jutjats mai no resoldran els problemes polítics.”

Arxivades les causes contra 32 primers edils més de Lleida

La Fiscalia va arxivar al febrer les diligències contra 32 alcaldes més de Lleida, principalment d’ERC i PDeCAT, que estaven sent investigats per la cessió de locals per al referèndum. Eren la pràctica totalitat dels encausats, després de l’arxivament de les diligències contra els que tenien la condició d’aforats com a diputats al Parlament (Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, i David Rodríguez, primer edil de Solsona). La interlocutòria de la Fiscalia de Lleida apuntava que els electes tampoc no haurien pogut parar la votació i valorava que les declaracions a favor del referèndum van ser de caràcter polític. Es va arxivar la investigació contra els alcaldes del Pont de Suert, les Borges Blanques, Artesa de Segre, Torrefarrera, Balaguer, Tremp, Rialp, Sort, Bellvís, el Palau, Fondarella, Cervera, Tàrrega i la Seu, entre altres.

tracking