SEGRE

El Govern espanyol creu que el Parlament ha desobeït el TC

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo.

El Govern espanyol creu que el Parlament ha desobeït el TC i demana que la Fiscalia ho investiguiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha instat el Tribunal Constitucional que es dirigeixi a la Fiscalia en el cas que consideri que els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya han comès algun delicte en incomplir, de forma reiterada, les seues resolucions.

Malgrat els requeriments del Constitucional, la majoria independentista a la Mesa del Parlament va acordar aquesta setmana admetre a tràmit una moció de la CUP que al·ludeix al dret a l’autodeterminació i reprova a la monarquia. "Òbviament, estem parlant de la possibilitat de cometre delictes", ha alertat Calvo.

A més, en un altre acord del Consell de Ministres ha decidit sol·licitar un dictamen al Consell d’Estat a fi d’impugnar la moció del Parlament sobre la vulneració de drets fonamentals, aprovada en el ple del Parlament el passat 24 d’octubre.

La moció qualifica el judici del "procés" dut a terme en el Tribunal Suprem de "procés arbitrari i esbiaixat" i afirma que la gestió del president de la sala, Manuel Marchena, va ser "més pròpia d’un sistema judicial autoritari".

El Govern espanyol considera que la moció és impugnable quan suposa el qüestionament de la independència judicial, element central en un Estat de dret i, com a tal, garantida constitucionalment per aconseguir la immunitat dels jutges i magistrats a les pressions procedents dels altres poders públics.

Segons l’opinió de l’Executiu, les decisions de jutges i magistrats no són un objecte exclòs del debat públic, però sí d’una resolució dictada per un parlament autonòmic, posant en qüestió la independència judicial reconeguda a l’article 117 de la Constitució. "En una societat democràtica, tot exercici del poder està sotmès a la crítica pública, però el Govern espanyol considera que difícilment és assumible que estigui sotmès a la reprovació institucional d’un altre poder de l’Estat", assegura.

Calvo ha avançat que, quan el Govern rebi aquest informe del Consell d’Estat, que, segons ha recordat, no és vinculant, procedirà també a impugnar aquesta resolució, perquè "traspassa els límits de la legalitat" i de les seues competències.

tracking