SEGRE

PARTITS PRECAMPANYA

El programa del PSOE eludeix les paraules federal i plurinacional

Encara que les pressions del PSC fan que recuperi la Declaració de Granada i la de Barcelona || Rectifica arran de la polèmica generada per un esborrany

Pedro Sánchez, durant un acte preelectoral ahir a Palma.

Pedro Sánchez, durant un acte preelectoral ahir a Palma.EFE/CATI CLADERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE manté al programa electoral per al 10-N, la campanya del qual comença avui a la nit, les mateixes referències al model federal que les contemplades al programa del 28 d’abril i es compromet “a les reformes necessàries per a un nou impuls d’autogovern, concretades a la Declaració de Granada del 2013 i la de Barcelona del 2017”. En el text no es parla de plurinacionalitat ni s’esmenta de manera expressa la paraula federal. D’aquesta manera, el Comitè Electoral del PSOE, que va aprovar ahir el programa, tanca la polèmica oberta al fer-se públic dimarts un esborrany en el qual no es feia menció a cap de les dos declaracions, la qual cosa es va interpretar com que els socialistes eludien aquests assumptes de cara al 10-N.

Ahir, el president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar que el partit inclouria en el programa les dos declaracions i va justificar l’absència de mencions a l’esborrany pel fet que es tractava d’un text inacabat.

Pedro Sánchez equipara el moviment independentista català amb l’extrema dreta

Mentrestant, el líder del PSC, Miquel Iceta, va expressar el seu malestar i va assegurar que “les pressions” del PSC han obligat el PSOE a recuperar “picades d’ull al federalisme en el programa”.

La Declaració de Barcelona afirma que cal obrir un escenari de diàleg que culmini “en una profunda reforma federal, que permeti unir un profund autogovern de les entitats territorials amb la unitat d’Espanya i el millor reconeixement de la realitat plurinacional del nostre país sense afectar la sobirania del poble espanyol, ni la igualtat de drets entre tota la ciutadania”.

Pel que fa a Celaá, se li obre expedient per fer electoralisme des de la sala de premsa del Consell de Ministres al presentar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

D’altra banda, Sánchez va equiparar el moviment independentista català amb la ultradreta espanyola, al considerar que “ambdós comparteixen un mateix model i una mateixa visió de societat”.

“Pot semblar hiperbòlic però hi ha un punt de veritat en el que diré: tots dos comparteixen un mateix model i una mateixa visió de societat” perquè “quan l’independentisme més radical, més recalcitrant, diu que Catalunya és només una i en la qual només existeixen els independentistes, està més o menys replicant el mateix model de societat que la ultradreta”, va manifestar el president del Govern en funcions.

El líder de Ciutadans i candidat a la Presidència del Govern, Albert Rivera, afronta la campanya electoral més difícil amb l’objectiu clar de reactivar els votants del seu partit, única forma de vèncer les enquestes i no perdre tants escons com aquestes pronostiquen en les eleccions generals del proper 10 de novembre.

La formació taronja afronta la campanya, que comença avui a la nit, en una situació molt diferent que la que hi havia abans de les eleccions generals de l’abril, quan Cs es veia fort i fins i tot capaç d’aconseguir ultrapassar el PP.

Així, Ciutadans ha dissenyat una campanya electoral molt urbana, sense el protagonisme de les sigles i centrada sobretot en ciutats d’Andalusia i Catalunya.

Ahir, el líder d’aquesta formació va rebutjar les “receptes” del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a Catalunya i va demanar que no se cedeixi al “xantatge” dels nacionalistes amb els disturbis als carrers.

MADRID

El líder del PP, Pablo Casado, afronta amb optimisme la “segona oportunitat” que li ofereixen les eleccions del 10 de novembre per apuntalar al seu partit com a alternativa al PSOE que lidera Pedro Sánchez, conscient a més que la seua remuntada a les enquestes es deu a la caiguda de Ciutadans.

“Estem a quatre passes de guanyar les eleccions”, repeteix Casado en públic i en privat per mobilitzar als quadres del partit a tot Espanya. Segons les dades de què disposa el PP, al voltant d’una quinzena d’escons separa el PP del PSOE en les enquestes i les sumes postelectorals poden obrir-li la porta del Palau de la Moncloa.

Ahir, Casado va prometre a Palma que si governa aprovarà una llei antiocupació que preveu que els okupes s’enfrontin a penes de presó d’un a tres anys, com “apareixia en el Codi Penal” del PP, per lluitar contra les “màfies que cal eradicar”.

D’altra banda, el líder popular va acusar el cap de l’Executiu en funcions de “tornar a l’agenda” de José Luis Rodríguez Zapatero al plantejar la plurinacionalitat d’Espanya. Després d’assegurar que això “no existeix”, li va demanar que aclareixi si està “posant en dubte” la nació espanyola.

Així mateix, el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, va tirar d’ironia a l’assegurar que “Pedro

Sánchez

fa història al ser sancionat per la Junta Electoral Central”.

tracking