SEGRE

ELECCIONS

ERC proposa una amnistia per treure el conflicte polític de les presons

ERC proposa una amnistia per treure el conflicte polític de les presons

ERC proposa una amnistia per treure el conflicte polític de les presonsEFE/Alejandro Garcia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Justicia Carles Mundó ha presentat aquest dilluns una de les principals propostes d’ERC a la campanya del 10N, l’aprovació d’una amnistia per alliberar i exonerar tots els independentistes presos o encausats, a fi de "treure un conflicte polític de les presons i els tribunals".

A la sala d’actes de l’antiga presó Modelo de Barcelona, ERC ha tornat a plantejar la seua proposta d’amnistia, que ja va posar a sobre de la taula en les anteriors eleccions generals del 28 A.

ERC planteja el concepte d’amnistia de forma genèrica "com un punt de partida", i sense concretar un format determinat per aplicar-la, encara que Mundó ha admès que el format d’una llei específica pot ser el més efectiu.

Però, ja que ERC és conscient que ara mateix la correlació de forces en el Congrés no és favorable a una llei d’amnistia, es mostra oberta a consensuar la fórmula concreta per fer viable el seu objectiu.

"L’amnistia -ha explicat el mateix exconseller de Justícia- és una resposta excepcional a una situació excepcional", i ha destacat que és també una resposta política i, alhora, un instrument jurídic.

Mundó ha situat l’objectiu de l’amnistia dins de l’aposta d’ERC per una sortida negociada, i ha volgut deixar clar que "entre confrontació i diàleg, ERC tria el segon".

"Quan la política entra per la porta del tribunal, la justícia surt per la finestra", ha subratllat per expressar el seu rebuig dels judicis polítics i "de la causa general contra l’independentisme oberta per l’Estat espanyol".

Sobre el concepte d’amnistia, Carles Mundó ha indicat que "als que van dient que no és legal cal recordar-los que té molts precedents, és a dir, que ja ha estat utilitzada anteriorment".

"Es tracta de buscar una resposta política i jurídica al cul-de-sac en el qual està ara mateix el conflicte que enfronta a l’Estat espanyol amb Catalunya", ha argumentat l’exconseller de Justícia durant l’anterior legislatura.

Mundó és partidari de buscar el màxim consens entre partits i entitats socials per impulsar conjuntament la demanda d’amnistia, i s’ha mostrat convençut de què buscar una sortida dialogada "no només és una cosa que desitja el 80 per cent de la societat catalana, sinó també l’espanyola, si deixem a part als que tenen els altaveus i els micròfons mediàtics".

tracking