SEGRE

El PSOE guanya les eleccions però no millora els resultats

El Partit Popular creix, Ciutadans s’enfonsa i Vox es dispara

El PSOE guanya les eleccions però no millora els resultats

El PSOE guanya les eleccions però no millora els resultats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE ha guanyat les eleccions generals d'avui amb 120 escons, però ha fracassat amb la repetició electoral ja que s'ha estancat en percentatge de vots i ha retrocedit tres escons. El resultat de la resta de les forces polítiques no ajuda que sumi ni el bloc de l'esquerra i ni el de la dreta per governar i a més, ha propiciat que s'accentuï el bloqueig. Així les coses, les úniques sortides per formar govern són dues: o que Pedro Sánchez assoleixi un acord amb el PP o que pacti amb Podemos i els independentistes.

El clar triomfador de la jornada ha estat el partit de Santiago Abascal, que ha passat de 24 a 52 escons, complint el pronòstic que li donaven moltes enquestes, encara que alguna va arribar a vaticinar fins a 60 escons per a aquest partit. Vox ha aconseguit situar-se com a primera força política a la Regió de Múrcia i com segona a Andalusia.

Part d'aquesta victòria ha estat a costa de Ciutadans, que s'ha desplomat en perdre 47 diputats i quedar-se tan sols amb 10. El partit d'Albert Rivera s'ha quedat amb representació en tan sols quatre comunitats autònomes: Andalusia, Catalunya, Madrid i València.

El partit taronja queda així en una posició complicada per què ara ja no sumaria amb el PSOE per poder desbloquejar la situació, com sí que hauria ocorregut després del 28 d'abril, ni tampoc amb els partits de la dreta, PP i Vox. Això, malgrat que el líder taronja ha anunciat durant la campanya la seva disposició a pactar amb qui obtingués més escons per facilitar la formació de govern.

El Partit Popular, per la seva part, ha aconseguit pujar 22 escons, en passar dels 66 diputats que va obtenir el passat 28 d'abril a 88 parlamentaris. No obstant això, aquest creixement és molt menor del que auguraven els seus dirigents i més discret que el que havien pronosticat els sondejos, que van arribar a vaticinar més de 100 escons.

Unidas Podemos és altre dels partits que ha patit un retrocés el dia d'avui, encara que ha aguantat malgrat tenir com a competidor Mas País, nascut de la costella del partit morat i liderat per Íñigo Errejón. Pablo Iglesias ha aconseguit unir un total de 35 escons, dels quals 26 són d'Unidas Podemos; 7 els aporta EnComunPodem i 2 procedeixen de Podemos-EU a Galícia.

Tanmateix, Errejón no ha aconseguit capitalitzar la pèrdua que ha tingut el partit 'morat' i la divisió ha perjudicat ambdós partits. Així, Más País només ha aconseguit entrar al Congrés amb dos diputats.

Al contrari, els partits independentistes han guanyat terreny en el nou Congrés i contribueixen així que s'accentuï el bloqueig, tret que Pedro Sánchez opti per comptar-hi per formar un govern.

De fet, la CUP, entra al Parlament amb 2 escons. El PNB en guanya un i passa a tenir 7; Bildu en guanya un altre i passa a comptar amb 5 diputats; JxCat en suma un més i en tindrà 8; torna el BNG amb un representant i només ERC en perd 2 i passa de 15 a 13.

CONSULTA ELS RESULTATS DEL TEU MUNICIPI

El PSOE guanya les eleccions

El PSOE guanya les eleccionsACN

tracking