SEGRE

L'advocat de la UE diu que Junqueras havia de ser eurodiputat fins que va ser condemnat

Explica que després de la seua inhabilitació pel Suprem deixa el tribunal europeu sense competències per pronunciar-se

Junqueras demana de tornar el

Junqueras demana de tornar el "procés" a la políticaTribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Maciej Szpunar ha conclòs aquest dimarts que l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha de ser reconegut com a eurodiputat, perquè el seu escó depèn únicament del vot dels electors i no de tràmits posteriors, encara que adverteix que la seua inhabilitació per la condemna en la causa del 'Procés' suposa que la Justícia europea no és competent per respondre a la qüestió del Tribunal Suprem. Encara que les conclusions de l’Advocat General no són vinculants per als jutges del TUE, en la majoria dels casos les sentències finals segueixen la línia marcada pel primer dictamen.

En el seu dictamen, el lletrat europeu apunta que els votants elegeixen diputats i "no aspirants a diputats", per la qual cosa la decisió expressada en el vot "no està subjecta a validació o cap confirmació". També descarta que la prestació del jurament o de la promesa d’acatar la Constitució espanyola constitueixi una etapa del procés d’elecció al Parlament europeu, procés que l’Advocat europeu creu que ha de concloure amb la proclamació oficial dels resultats.

Així, una persona que ha estat oficialment proclamada electa al Parlament europeu per l’autoritat competent de l’Estat membre en el qual va ser elegit –en aquest cas per la Junta Electoral Central el 13 de juny de 2019– adquireix "únicament per aquest fet i des d’aquell moment" la condició de membre de l’Eurocambra.

Per això, l’inici del mandat com a eurodiputat no depèn de l’assistència efectiva del diputat electe a la sessió constitutiva de la nova Eurocambra, ni que assumeixi efectivament les seues funcions.

Pel que fa a l’abast de la immunitat que gaudeix un eurodiputat, l’Advocat General del TUE opina que ha d’aplicar-se a partir del moment en què s’inicia el primer període de sessions del nou Parlament europeu, que en aquest cas va tenir lloc el 2 de juliol, i s’estén durant els cinc anys de mandat de la legislatura.

També aclareix que la immunitat de l’eurodiputat es correspon amb les immunitats reconegudes als membres del Parlament del país de l’eurodiputat.

Però afegeix que aquesta protecció ha d’emparar l’eurodiputat quan es dirigeixin o tornin del lloc de reunió de l’Eurocambra, per la qual cosa les autoritats espanyoles haurien "d’abstenir-se d’adoptar qualsevol mesura que pugui obstaculitzar" els tràmits de l’eurodiputat per assumir efectivament el seu escó, tret que el Parlament hagi suspès la immunitat.

EL TUE NO ÉS COMPETENT

En la seua anàlisi, l’Advocat General del Tribunal europeu adverteix que la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem el passat 14 d’octubre contra Junqueras pel seu paper en el 'Procés' comporta l’anul·lació del mandat com a eurodiputat de l’exvicepresident del Govern, per la qual cosa el TUE no és competent per respondre a les qüestions prejudicials platejades pel Suprem, perquè la seua resposta "tindria caràcter hipotètic".

Sobre aquesta qüestió, Szpunar assenyala que el problema no rau en el fundament de la privació de llibertat de Junqueras, sinó en la pena accessòria d’inhabilitació absoluta a què també ha estat condemnat, que inclou la privació definitiva de tot càrrec públic, inclosos els electius, així com de l’elegibilitat.

Amb tot, l’advocat polonès considera que el Parlament europeu hauria de poder pronunciar-se sobre l’oportunitat de suspendre o de mantenir la immunitat d’un dels seus membres, pel que demana al TUE que declari que des del moment en què un Estat membre reconeix la immunitat als membres del Parlament nacional, li correspon també a l’Eurocambra pronunciar-se sobre la dels seus membres.

tracking