SEGRE

PANORAMA

Milers de persones bloquegen la frontera al Pertús convocades per Tsunami Democràtic

Tallen l’AP-7 i munten barricades, tendes de campanya i un escenari per a actuacions musicals || Els gendarmes toleren la concentració, que fa repuntar el trànsit a la frontera de l’N-230 a Les

Participants en el tall de Tsunami Democràtic al Pertús, que va bloquejar cotxes i camions i es va mantenir durant tota la jornada.

Participants en el tall de Tsunami Democràtic al Pertús, que va bloquejar cotxes i camions i es va mantenir durant tota la jornada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones van respondre ahir a la crida de Tsunami Democràtic i van tallar al trànsit des de primera hora del matí a l’autopista AP-7, que és la principal via de comunicació terrestre entre la costa mediterrània peninsular i la resta del continent europeu, uns metres més enllà de la frontera entre el territori espanyol i francès. Així, els manifestants van ocupar la calçada ja dins del terme municipal del Pertús, a la Catalunya del Nord, per evitar d’aquesta manera la intervenció dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Els efectes del bloqueig, en els dos sentits de la marxa, es van fer patents immediatament, i els vehicles atrapats van conformar cues quilomètriques. Alhora, la protesta es va traduir en un increment de vehicles a l’N-230, per creuar per la frontera de Les. Mentrestant, els activistes independentistes van muntar barricades al Pertús amb tanques i altres materials de la infraestructura viària, van aixecar un escenari per a actuacions musicals al mig de l’autopista i també van col·locar tendes de campanya, van organitzar un servei de cuina i van instal·lar lavabos. Molts dels concentrats van abandonar els seus cotxes en terra francès i van avançar cap a l’epicentre de la mobilització a peu. Els mateixos independentistes van començar a treure els seus cotxes de la calçada i els van traslladar a un altre lloc a l’arribar una grua. Al llarg de la tarda, els antiavalots gals van provar de fer retrocedir els independentistes, però no ho van aconseguir. L’alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, va negociar amb els gendarmes perquè no carreguessin. Durant tota la jornada, que era festiva a França, van passar pel tall de l’AP-7 personalitats com el cantant Lluís Llach o els diputats de JxCat Aurora Madaula i Ferran Roquer. Caiguda la nit, els concentrats, entre 3.000 i 4.000 i que volen quedar-s’hi fins demà, van encendre fogueres per combatre les baixes temperatures. A causa d’aquesta mobilització, es van registrar cues de fins a 18 quilòmetres a la carretera N-II entre Figueres i la Jonquera per la desviació del trànsit de l’AP-7 cap a aquesta via.

barcelona

Unes 500 persones van secundar ahir una concentració convocada pels la plataforma Generació 1-O i CDR davant de la delegació del Govern central a Barcelona. D’aquesta manera, van manifestar la seua solidaritat amb els milers d’independentistes que bloquegen, des de primera hora del matí d’ahir, l’AP-7 a l’altura de la frontera entre el territori espanyol i el francès. Un fort dispositiu policial va impedir els manifestants aproximar-se a l’edifici governamental. Alguns van llançar arròs al cordó dels Mossos, mentre d’altres corejaven “On és Albert Rivera?”, “Fora les forces d’ocupació” o “Independència”. També van entonar l’himne de Catalunya. Després d’una hora, van abandonar la delegació del Govern central i van posar rumb a la Diagonal. La van tallar i van avançar cap a la plaça del Cinc d’Oros, a la confluència amb el passeig de Gràcia, on van efectuar una seguda. Més tard, van tallar el mateix passeig de Gràcia i es van encaminar cap a la plaça Catalunya. Un altre grup de manifestants va ocupar el carrer Còrsega. En paral·lel, veïns de la Meridiana van tallar el trànsit a l’altura de Fabra i Puig per vint-i-novena nit consecutiva. I és que aquesta concentració es manté diàriament des que es va saber la sentència de l’1-O. També continua l’acampada a la plaça Universitat, malgrat l’escissió que es va produir el cap de setmana passat.

Al llarg de la jornada d’ahir també es van efectuar altres mobilitzacions independentistes al llarg i ample de Catalunya. Així, a més dels cantaires de Lleida (imatge a la pàgina següent) també a Sant Quirze del Vallès o a Igualada desenes de persones van sortir al carrer per cantar per la llibertat dels independentistes empresonats.

Participants en el tall de Tsunami Democràtic al Pertús, que va bloquejar cotxes i camions i es va mantenir durant tota la jornada.

Participants en el tall de Tsunami Democràtic al Pertús, que va bloquejar cotxes i camions i es va mantenir durant tota la jornada.EFE

tracking