SEGRE

PANORAMA

El Parlament avala la moció sobre l'autodeterminació vetada pel TC

Però no la publicarà al Butlletí de la Cambra per recomanació dels seus lletrats || La Fiscalia ja investiga Torrent i els membres independentistes de la Mesa

Escons buits del Govern, reunit en el Consell Executiu, i de Cs, els diputats del qual no van votar el text.

Escons buits del Govern, reunit en el Consell Executiu, i de Cs, els diputats del qual no van votar el text.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir la resolució de la CUP vetada pel Tribunal Constitucional en la qual es reafirma la voluntat del legislatiu català d’exercir el dret a l’autodeterminació.

El text va tirar endavant amb el suport de JxCat, ERC i els cupaires, mentre que els comuns es van abstenir, el PSC i el PP no van participar en la votació i els representants de Cs van marxar de l’hemicicle per escenificar el seu desacord. Tanmateix, minuts abans de la votació, el ple del Constitucional, que s’havia reunit a primera hora del matí, admetia a tràmit l’incident d’execució de sentència presentat contra la resolució pel Govern central en funcions. D’aquesta manera, la suspenia fins i tot abans que fos sotmesa al vot dels diputats del Parlament. No obstant, la notificació dels magistrats va arribar a la Cambra “minuts després” de la votació.

La notificació de l’acord del Constitucional per suspendre el text va arribar “minuts després” de votar Demanen tenir una relació “lleial” amb l’Estat i no destinar fons públics a activitats “il·legals”

Malgrat la resolució del Constitucional, després de l’aprovació de la moció, la diputada de la CUP Maria Sirvent va confiar que el Parlament publiqués igualment el text al seu butlletí oficial. Per contra, segons van explicar fonts parlamentàries, el text avalat pels independentistes no veurà la llum per instrucció dels lletrats. “La publicació és una potestat dels serveis jurídics, que també han estat requerits pel Tribunal Constitucional”, van manifestar aquestes mateixes fonts.

I és que els magistrats van advertir de nou el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Mesa de la possibilitat de responsabilitats penals si desatenen els seus mandats. És més, la Fiscalia General de l’Estat va ordenar ahir la de Catalunya a obrir diligències d’investigació contra Torrent i els diputats sobiranistes de la Mesa per les “decisions adoptades en les últimes setmanes”.

D’altra banda, el Parlament va tombar una altra moció de la CUP que pretenia forçar la destitució del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels Mossos després de la sentència del procés, així com la dissolució de la Brimo.

D’aquesta forma, els grups unionistes van poder tirar endavant diverses propostes contra el procés. En aquest sentit, la Cambra va aprovar, amb el suport de Cs, PP i els comuns, una moció del PSC en la qual s’insta el Govern a “renunciar a iniciatives unilaterals o il·legals” i a establir una relació “lleial i sincera” amb l’Estat espanyol. També va donar llum verda a un punt d’una altra moció de Ciutadans, en la qual s’exigeix a l’Executiu de Quim Torra no destinar fons públics a activitats “il·legals”.

Igualment, la Cambra va avalar una tercera proposta dels populars, que sol·licita la compareixença del president, Quim Torra, perquè expliqui la seua relació amb els activistes independentistes empresonats i acusats de terrorisme.

tracking