SEGRE

PANORAMA

Sánchez i Iglesias aconsegueixen un preacord per a un govern de coalició en temps rècord

El PSOE i Unides Podem buscaran el suport d’altres partits per superar la investidura i el líder morat serà vicepresident || Ofereixen diàleg a Catalunya però sempre dins de la Constitució

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es fonen en una abraçada després de la firma del preacord entre els dos partits, ahir.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es fonen en una abraçada després de la firma del preacord entre els dos partits, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van anunciar ahir un acord per desbloquejar la formació d’un Govern de coalició basat en la “lleialtat” i per a quatre anys i van demanar “generositat” a la resta de les forces polítiques per poder sumar els suports necessaris per a la investidura. Els dos van firmar al Congrés un document amb les bases d’aquest acord, que desenvoluparan en les properes setmanes en les quals també es decidirà l’estructura del Govern i la seua composició. Sobre aquesta última qüestió, Sánchez va explicar que l’Executiu es coneixerà després de la investidura, i que hi ha “voluntat d’aprofitar els perfils més idonis per a les tasques de govern”. Així mateix, també va afegir que l’acord naix per obrir-se a altres forces polítiques per poder aconseguir una “majoria viable i sostinguda” i per a això obrirà una ronda de contactes amb la resta dels grups polítics. Sánchez també va assenyalar que arriben a aquesta firma després de dos eleccions generals, i que a les formacions polítiques els corresponia ara traduir la voluntat dels espanyols i superar la situació de bloqueig”. Va assegurar que el projecte polític que arranca ara és “tan il·lusionant que supera qualsevol tipus de desacord d’anteriors mesos” entre Podem i PSOE, i que ara el compromís dels socialistes és el d’aconseguir “un govern progressista sí o sí”.

A més, va recalcar que “el nou Govern serà rotundament progressista, perquè estarà integrat per forces progressistes i perquè treballarà pel progrés d’Espanya”. I va advertir: “El que no cabrà en l’esperit del futur Govern serà l’odi i la confrontació entre espanyols”. Per la seua part, Pablo Iglesias, va agrair a Pedro Sánchez la generositat i disposició per constituir un govern amb Unides Podem i va demanar “deixar enrere qualsevol retret”. També va destacar que aquest govern serà progressista i unirà “l’experiència del PSOE i la valentia de Podem”. “És temps de deixar enrere qualsevol retret i treballar de costat en la tasca il·lusionant que tenim al davant”, va afegir Iglesias. En la seua breu intervenció posterior a la firma de l’acord, el líder morat va advertir que aquest nou Executiu ha de treballar “pel diàleg per afrontar la crisi territorial i per la justícia social com la principal vacuna davant de l’extrema dreta”. “Per a nosaltres és un veritable honor poder treballar des de dins del Govern per poder millorar la vida dels nostres compatriotes.”

Els dos dirigents polítics coincideixen en el fet que la il·lusió d’aquesta nova etapa deixa enrere retrets

Respecte a Catalunya, l’acord exposa que es comprometen a “fomentar el diàleg” buscant “fórmules d’enteniment que s’emmarquin dins de la Constitució” i que per al nou Govern serà una prioritat “garantir la convivència a Catalunya”.

tracking