SEGRE

CORRUPCIÓ INFORME

El Consell d'Europa alerta sobre la “politització” de la Justícia espanyola

Aposta per revisar el marc legal del Poder Judicial per garantir-ne la independència || Constata que “hi ha hagut alguns avenços” en la lluita contra la corrupció

Exterior de la seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Exterior de la seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d’Estat contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO), un organisme que lluita contra la corrupció entre els estats membres des del 2013, va assenyalar en el seu informe d’enguany que Espanya no ha implementat en “els últims sis” una revisió del marc legal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Va assegurar que “les autoritats polítiques no poden estar implicades en cap procés judicial”, perquè quan és així “les estructures de govern del poder judicial no es perceben com a imparcials i independents”.

A l’esmentat informe, el GRECO també exigeix que el Ministeri Fiscal actuï de “manera decisiva” per avançar “en la seua autonomia, integritat i rendició de comptes” i critica que el ministeri de Justícia decideixi sobre l’assignació del personal de les diferents fiscalies. Tot i així, va assenyalar que Espanya ha “realitzat alguns avenços” en la prevenció contra la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals, a l’haver complert dos de les onze recomanacions realitzades anteriorment i li va retirar la categoria de compliment “globalment insatisfactori” que li va assignar l’any 2013. Tot i així, l’òrgan també va exigir al Govern central que “formalitzi” la publicació de comunicacions amb la Fiscalia per millorar la transparència d’aquests contactes.

D’altra banda, en matèria de prevenció de corrupció al Govern i les seues forces de seguretat, recomana que es modifiqui el règim d’aforament per evitar que s’“obstaculitzi l’acció penal” contra membres de l’Executiu espanyol sota sospita d’haver comès algun delicte de corrupció.

Alerta, a més, que la quantitat de persones que es troben protegides per aquest aforament és “nombrosa” i que aquest règim s’aplica tant en delictes comesos en l’exercici de les seues funcions oficials com en els que són aliens a aquestes.

Pel que fa a les forces de seguretat, reclama que la Guàrdia Civil adopti un codi de conducta en prevenció de corrupció i, malgrat que afegeix que tant aquest cos com el de la Policia Nacional “han millorat en prevenció, transparència i protecció de denunciants” en aquests casos, encara queda recorregut perquè adoptin un marc general que sigui efectiu.

tracking