SEGRE

PANORAMA

ERC, disposada a abstenir-se a canvi d'una taula de negociació entre Catalunya i l'Estat

Adverteix a Sánchez que Esquerra està avui instal·lada en el ‘no’ || Torra demana als comuns que vinculin l’acord amb els socialistes a una solució política i els consensos del 80% dels catalans

Meritxell Budó, Pere Aragonès i Quim Torra, ahir al Parlament.

Meritxell Budó, Pere Aragonès i Quim Torra, ahir al Parlament.GUILLEM ROSET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va advertir ahir que Esquerra està instal·lada ara per ara en el no a la investidura de Pedro Sánchez, i va afegir: “O hi ha una taula de negociació política (sobre Catalunya), o nosaltres no podem abstenir-nos.”

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès es va referir així a l’acord entre PSOE i Unides Podem per formar Govern i a l’escenari que s’obre per a la investidura. “Si volen una facilitació de la investidura per part d’ERC, sit and talk (asseieu-vos i parlem) i creem les condicions per al diàleg”, va dir Aragonès, que va afegir que de moment ningú no s’ha posat en contacte amb ell per parlar sobre la investidura i sobre el paper dels 13 diputats d’ERC al Congrés.

Aragonès va retreure al PSOE que hagi “abraçat el relat de Cs sobre el que està passant a Catalunya”, i va advertir que “la posició d’ERC no serà la mateixa que al juliol”, atès que ja no existeix “marge per a la confiança”.

Va assegurar que reclama una taula de negociació amb l’Estat, i no en el si de Catalunya, perquè existeix un “conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat, insistint en la figura del relator. “Hi ha d’haver un compromís de crear una taula de negociació política entre iguals, institucions catalanes i de l’Estat”, va afirmar Aragonès, que va insistir: “Si no hi ha una taula de diàleg i de negociació no podrem facilitar cap Govern espanyol.” “Veient els antecedents, que han reduït la confiança a zero, i la frivolitat amb què han actuat, hi ha d’haver una concreció clara sobre si volen que ERC faciliti alguna cosa”, va reblar.

El vicepresident del Govern va dir també que el sobtat acord per formar Govern entre PSOE i Unides Podem evidencia que s’ha “pres el pèl” als espanyols i la “frivolitat” de les dos formacions.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir a Pedro Sánchez que “obri una taula de diàleg entre partits espanyols per afrontar el greu problema de feixisme que hi ha a Espanya”.

Durant la sessió de control, Torra va fer una anàlisi dels resultats de les eleccions generals i va recordar que “hi ha un 42 per cent de vots a favor de la independència”, 23 escons que la defensaran a Madrid, i 30 (amb els comuns) a favor del referèndum.

En aquest sentit, va demanar al grup parlamentari de CatECP que vinculi l’acord entre PSOE i Unides Podem a una solució política i els consensos del 80% de la ciutadania de Catalunya.

Per altra banda, la portaveu de JxCat a l’ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, va lamentar que Unides Podem “hagi comprat el marc mental del 155” a l’haver arribat a un preacord amb el PSOE per a un Govern de coalició després de les eleccions generals del 10 de novembre. “Ens inquieta que aquest acord passi per un gir de guió en el discurs de Podem i que en lloc de produir un Govern progressista en la defensa de drets i llibertats acabi sent un Govern que s’apalanca en la tesi del 155”.

Erkoreka va afegir que també exigirà que es reprengui l’agenda de transferències pendents “que està ancorada”. En declaracions als mitjans de comunicació després de participar en un acte a Bilbao, el portaveu del Govern basc va recordar que l’última reunió de la comissió mixta de transferències es va produir el mes d’abril passat, ja fa set mesos, “i ja resulta urgent i inajornable reprendre les converses com més aviat millor”.

També va remarcar que “s’ha de donar un vot de confiança” a la possibilitat que es constitueixi el Govern de coalició, ja que “permet sospitar l’esperança que es posarà fi al bloqueig polític dels darrers mesos”.

Per la seua part, la secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, va assegurar que quan el nou Govern central estigui actiu es “desbloquejarà” l’agenda de transferències a Euskadi i se seguirà el calendari “que va quedar interromput per la convocatòria electoral” del 10-N.

tracking