SEGRE

EUA ESCÀNDOL POLÍTIC

L'exambaixadora a Ucraïna culpa Trump del caos dels EUA al país

Marie Yovanovitch va criticar la degradació del Departament d’Estat || Continuen les declaracions pel procés polític contra l’inquilí de la Casa Blanca

L’exambaixadora a Ucrania, Marie Yovanovitch, davant del Congrés.

L’exambaixadora a Ucrania, Marie Yovanovitch, davant del Congrés.EFE/ANDREW HARRER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exambaixadora dels EUA a Kíev, Marie Yovanovitch, va criticar ahir que la política de Washington respecte a Ucraïna és “un caos” a causa de les accions del president Donald Trump i va carregar contra la “degradació” del Departament d’Estat.

“La nostra política a Ucraïna s’ha convertit en un caos, i foscos interessos en el món han après el poc que fa falta per eliminar un ambaixador nord-americà que no ofereix el que volen”, va indicar Yovanovitch, que va acusar el mandatari d’haver pressionat per treure-la del càrrec.

Yovanovitch va ser acomiadada a la primavera per queixes de l’advocat de Trump, Rudy Giuliani

Yovanovitch va ser al capdavant de l’Ambaixada nord-americana a Kíev entre l’any 2016 i el mes de maig passat i va aprofitar l’ocasió per cridar l’atenció sobre la “degradació” dels serveis diplomàtics “en els últims anys”.

La premsa nord-americana va revelar a l’octubre que Trump va ordenar la retirada de Yovanovitch la primavera passada després de mesos de queixes de col·laboradors seus externs al Govern, com el seu advocat personal, Rudy Giuliani.

Yovanovitch va comparèixer després de l’audiència de dimecres, en la qual Bill Taylor, l’ambaixador interí dels EUA a Ucraïna, i George Kent, un sotssecretari d’Estat adjunt responsable de la política cap al país europeu, van testificar davant de l’atenta mirada de l’opinió pública i amb la transmissió en directe per televisió.

Es tracta de la primera setmana de compareixences sobre la possible obertura d’un judici polític a un president dels EUA en dos dècades.

Diversos testimonis en la recerca de la Cambra Baixa per sotmetre a un judici polític Trump van assegurar que la Casa Blanca va condicionar l’entrega de 400 milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna al fet que aquest país es comprometés a investigar l’exvicepresident i actual aspirant a la candidatura presidencial demòcrata per al 2020, Joe Biden, un fet que el mandatari nega.

Acusen el president d’intimidar els testimonis ? El president dels EUA, Donald Trump, va acusar d’incompetència l’exambaixadora a Ucraïna, Marie Yovanovitch, mentre la diplomàtica testificava davant del Congrés en el procés per decidir un judici polític contra ell, en el qual els demòcrates del comitè investigador van ho denunciar com un acte d’intimidació. “Estem veient una intimidació de testimonis en temps real a càrrec del president”, va declarar el president del comitè, el demòcrata Adam Schiff, després de conèixer els tuits de Trump. “Qualsevol lloc on ha estat Yovanovitch ha acabat malament”, va escriure Trump. “Va començar a Somàlia, i com els va anar? Continuem amb Ucraïna, on el president sortint va parlar d’ella en termes desfavorables durant la segona conversa que vam tenir”, va tuitejar.

tracking