SEGRE

Torra al·lega que les ordres de la JEC de retirar els llaços eren "il·legals"

El president no ha contestat ni a la Fiscalia ni a l’acusació popular exercida per Vox

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reconegut aquest dilluns que no va complir l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar llaços grocs d’edificis públics en període electoral perquè era "il·legal" i d’"impossible" compliment: "Sí, la vaig desobeir".

Així ho ha admès Torra en el seu interrogatori en el judici en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el que afronta una petició d’inhabilitació de fins dos anys per desobediència per desatendre el mandat de la JEC de retirar d’edificis públics a la campanya de les generals del 28A llaços grocs i pancartes de suport als polítics independentistes presos.

A la pregunta del seu advocat, Gonzalo Boye, sobre si va complir "si o no" l’ordre de la JEC, Torra ha estat taxatiu: "No, no la vaig complir. Diguem-ho d’una altra forma: Sí, la vaig desobeir. Però era impossible complir una ordre il·legal. Tots els membres d’aquesta sala ho saben, era una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia la competència".

"Jo, com a president de la Generalitat, tenia el deure de defensar els drets i llibertats dels meus conciutadans, que en aquest país ha costat molt obtenir i no permetré mai que siguin vulnerats o trepitjat", ha al·legat Torra, que únicament ha contestat a les preguntes de la seua defensa.

En la seua declaració, Torra ha insistit, com ja va fer en fase d’instrucció, que les ordres de la JEC perquè retirés els llaços grocs dels edificis públics eren "il·legals", ja que aquest no és un òrgan "superior jeràrquic" al cap de l’Executiu català i que, en tot cas, la Junta Electoral Provincial era la competent.

Al seu entendre, la JEC va actuar de manera "omnipotent i omnipresent" i "el va amenaçar", la qual cosa demostra que es tracta d’un cas de "censura" i de vulneració del dret a la llibertat d’expressió.

Després de negar-se a contestar a la Fiscalia i a l’acusació popular exercida per Vox, i després que el seu advocat exigís al tribunal que el tractés amb els honors de president de la Generalitat, Torra ha acusat els membres de la JEC d’haver plantejat una "disjuntiva molt clara": D’una banda fer-lo obeir "un acte nul i il·legal" o per l’altre fer-lo "prevaricar" per forçar-lo a dictar una ordre general per a la qual no tenia competències.

Torra ha lamentat que les impugnacions que va plantejar contra les decisions de la JEC estan encara pendents de resoldre al Tribunal Suprem. "El que em sorprèn és que es faci aquest judici sense que aquest altre procediment hagi acabat. La justícia en ocasions corre molt o, en ocasions, corre molt poc", ha denunciat.

El president ha recordat els comentaris públics de dos integrants de la JEC, alguns d’ells "despectius" cap a l’independentisme: "Per això presentem la querella en contra seu, entenem que han prevaricat. Del que es tractava era de portar al president de la Generalitat avui aquí (al banc dels acusats)", ha assenyalat.

Torra ha al·legat a més que les ordres de la JEC no eren clares, ja que per exemple en el seu primer escrit li comminaven a treure els llaços grocs "o" les 'estelades’, per la qual cosa les van impugnar, davant de la qual cosa, de forma "sorprenent", aquest òrgan responia cada vegada amb una "ambigüitat" més gran, fins buscar la "censura total" perquè es traguessin tots els emblemes dels edificis públics.

"Això era un acte de censura. No estava disposat a permetre-ho", ha asseverat Torra, que ha declarat que va sentir que la JEC l’amenaçava amb les seues instruccions: "Vaig entendre que acabaria aquí. La JEC havia pres una decisió en la qual se’m comminava i amenaçava, sabent perfectament que no era possible prendre una decisió il·legal perquè no volia prevaricar i que acabaria aquí."

En aquest sentit, Torra ha al·legat que edificis públics, com escoles o centres sanitaris, no són titularitat de la Generalitat ni competència del president i ha aclarit que "mai" ha considerat, ni ho farà, donar una ordre a un director d’escola o d’hospital respecte de qualsevol decisió que hagin de prendre, perquè respecta la seua autonomia.

Per aquesta raó, ha justificat que no podia donar una "ordre general" per retirar els llaços grocs d’edificis públics: "No tinc aquesta competència en absolut i, en canvi, tinc molts deures com a president: Defensar els drets i llibertats dels meus ciutadans. Mai no ordenaré a ningú que retiri un llaç o una 'estelada' o un símbol que es consideri que ha de lluir al seu edifici".

Torra, aquest dilluns a la banc dels acusats.

Arrenca el judici contra Torra per un delicte de desobediènciaACN

tracking