SEGRE

Cas ERO: Sis anys de presó per a Griñán i 9 d'inhabilitació per a Manuel Chaves

L'expresident José Antonio Griñán, a la seua arribada a l'Audiència de Sevilla.

L'expresident José Antonio Griñán, a la seua arribada a l'Audiència de Sevilla.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident socialista andalús José Antonio Griñán ha estat condemnat per l'Audiència de Sevilla a sis anys i dos dies de presó per un delicte de malversació comès en el cas ERO i a quinze anys i dos dies d'inhabilitació absoluta per un altre delicte de prevaricació.

Griñán, que va ser president de la Junta d'Andalusia entre el 2009 i el 2013, va ser "plenament conscient de la palmària il·legalitat dels actes en què va participar" en concedir les subvencions dels ERO a través de les transferències de finançament, segons explica el magistrat Juan Antonio Calle Peña en un resum de la sentència facilitat a la premsa.

L'expresident, que va ser conseller d'Economia i Hisenda entre el 2004 i el 2009 abans de rellevar Manuel Chaves en la Presidència, va assumir "l'eventualitat que els fons vinculats al programa 31L fossin objecte de disposició amb finalitats alienes a la fi públic al que estaven destinats", afegeix el jutge.

En els avantprojectes de pressupostos en què Griñán va participar com a conseller, es va incloure l'ús de la transferència de finançament a l'ens públic IFA-IDEA, de la Conselleria de Treball, dins del programa 31L per pagar subvencions, com es deia en les memòries dels pressupostos, recull el magistrat.

Per això, Griñán va aprovar que figuressin com a ingressos les quantitats rebudes via transferència de finançament del programa 31L, i que s'incloguessin dins de l'apartat "altres despeses d'explotació", per equilibrar els comptes. "I això, sabent que l'IFA-IDEA no tenia cap despesa, ni realitzava activitat pròpia amb aquests ingressos, ja que únicament es limitava a pagar," raona el ponent de la sentència.

"La pressupostació d'aquestes despeses fictícies evidència que la Conselleria d'Economia i Hisenda coneixia que les subvencions no eren concedides per IFA-IDEA, sinó per la Conselleria d'Ocupació, ja que altrament, no hagués estat necessari haver pressupostat les esmentades despeses fictícies," conclou el magistrat.

tracking