SEGRE

El TSJC insta a investigar de nou Torra per no retirar la pancarta en suport als presos

El president de la Generalitat, Quim Torra.

El TSJC insta a investigar de nou Torra per no retirar la pancarta en suport als presosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat portar a la via penal al president de la Generalitat, Quim Torra, per desatendre una ordre seua del mes de setembre passat perquè retirés del Palau una pancarta de suport els polítics presos amb un llaç groc.

En una interlocutòria, que compta amb el vot particular d’un dels quatre magistrats, el TSJC decideix deduir testimoni contra Torra davant de la sala penal de l’alt tribunal per no haver despenjat la pancarta, dins del termini de 48 hores que li va donar, arran d'un recurs que l’associació Impulso Ciudadano va presentar per mantenir la neutralitat de l’edifici fins i tot anés de període electoral.

De prosperar aquest procés penal, aquesta seria la segona causa oberta a Quim Torra per negar-se a treure símbols de suport als polítics presos dels edificis públics dins dels terminis establerts, la qual cosa dilluns passat ja li va portar a judici davant del TSJC, en aquest cas per desobeir presumptament la Junta Electoral.

El TSJC va ordenar el passat 20 de setembre a Torra que retirés la pancarta, amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" i flanquejada amb un llaç groc, en considerar que ha de garantir-se la "neutralitat institucional" de l’edifici, com a mesura cautelar mentre resol el recurs presentat per Impulso Ciutadadano, associació liderada per l’exdiputat de Cs al Parlament José Domingo.

El president de la Generalitat, no obstant això, va desatendre l’ultimàtum de 48 hores que li va donar el tribunal i va recórrer en paral·lel l’ordre, després de la qual cosa el TSJC va dictar un nou requeriment en el qual instava els Mossos d’Esquadra a retirar els símbols de suport als presos del Palau "de forma immediata".

Davant d’aquest segon requeriment dirigit a la policia catalana, el 27 de setembre personal de manteniment del Palau va retirar la pancarta, després de la qual cosa quatre activistes independentistes –els exdiputats Lluís Llach i Antonio Baños, l’actriu Silvia Bel i la portaveu de la plataforma Som Escola, Teresa Casals– van desplegar una altra amb el lema "Llibertat d’opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans".

En la seua interlocutòria, datada el 4 de novembre –abans del judici a Torra–, la sala contenciosa desestima el recurs que va presentar el president català i li adverteix que la pancarta i el llaç són símbols "la naturalesa dels quals no és neutral i, per tant, inevitablement partidista".

En el seu recurs, Torra invocava la llibertat d’expressió, però la sala li recorda que el president té ocasió d’exercitar-la "a tots els fòrums i en tots els formats al seu abast, al Parlament i als mitjans públics i privats de comunicació", sense envair els drets de llibertat ideològica i neutralitat institucional plantejats per Impulso Ciutadano.

La sala acorda a més deduir testimoni contra el president de la Generalitat, i remetre'l a la sala civil i penal del TSJC perquè ho investigui, després que el 27 de setembre constatés, a través de la seua secretària judicial, que la pancarta seguia en el Palau malgrat haver expirat l’ultimàtum a Torra.

Per aquest motiu, el tribunal va decidir requerir el comissari dels Mossos que donés instruccions a les seues forces per despenjar la pancarta, la qual cosa no va ser necessari perquè, a les 15.40 hores d’aquest mateix 27 de setembre, la policia catalana va aixecar acta constatant que s’havia retirat.

Com ja va fer quan el tribunal va donar l’ultimàtum a Torra el passat 19 de setembre, el magistrat Eduard Paricio es desmarca de la sala en un vot particular en considerar que una peça de mesures cautelars no és el marc "idoni" per adoptar decisions que responen a qüestions de fons.

El jutge al·lega que en aquest cas es discuteix sobre qüestions d’una "notable complexitat jurídica" ja que afecten als límits del dret dels càrrecs a la llibertat d’expressió, a l’abast i naturalesa de la neutralitat que es pot exigir a les institucions i als drets dels ciutadans sobre això.

La interlocutòria del TSJC s’ha fet pública dos dies després que el TSJC deixés vist per a sentència el judici per desobediència contra Torra, per a qui la Fiscalia demana un any i vuit mesos d’inhabilitació per desatendre una ordre de la Junta Electoral perquè retirés el llaç del Palau a la campanya del 28 A.

tracking