SEGRE

EUA JUDICI POLÍTIC

Nous testimonis acorralen Trump per la pressió “inapropiada” a Kíev

Un militar declara en la investigació de l’‘impeachment’que va demanar investigar els Biden || Una assessora diu que es va ordenar bloquejar una ajuda militar a Ucraïna

El president nord-americà, Donald Trump, ahir durant una reunió.

El president nord-americà, Donald Trump, ahir durant una reunió.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació per a l’impeachment al president nord-americà, Donald Trump, va entrar ahir en la segona setmana d’audiències públiques en què en tres dies s’escoltaran vuit testimonis. Els primers a testificar ahir van ser dos assessors de seguretat nacional del Govern dels Estats Units que van admetre davant del Congrés que la trucada entre el president Trump i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ser “inusual” i “inapropiada” per les al·lusions directes a l’exvicepresident Joe Biden i al seu fill Hunter Biden.

El tinent coronel Alexander Vindman, el principal expert per a Ucraïna del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, que va comparèixer vestit amb l’uniforme militar, va admetre que la conversa entre Trump i Zelenski el 25 de juliol, que ell mateix va escoltar, va ser “inapropiada” perquè va incloure aspectes que van anar més enllà de la formalitat que s’espera entre els mandataris de dos països. “Va ser inapropiat que el president demanés una investigació d’un rival polític”, va assenyalar Vindman, que va qüestionar a més la capacitat d’Ucraïna per realitzar una indagació “imparcial” sobre el cas dels Biden. Aquest és precisament el punt de partida de les indagacions en curs de la Cambra de Representants, que busquen determinar si Trump va bloquejar de manera intencional l’entrega d’ajuda militar de 400 milions de dòlars a Ucraïna per obtenir una investigació sobre Biden i els negocis del seu fill Hunter en aquest país. En el mateix sentit, encara que de manera menys contundent, es va pronunciar també Jennifer Williams, assessora del vicepresident nord-americà, Mike Pence. Williams va afirmar que la trucada, que també va escoltar, li va semblar “inusual” ja que va destacar que no és freqüent que es parli “del que semblava un assumpte polític intern”. L’assessora també va afirmar que es va ordenar bloquejar una ajuda de seguretat a Ucraïna valorada en 391 milions de dòlars i que mai no va saber els motius pels quals aquests diners finalment es van entregar al setembre.

Estava previst que les audiències continuessin amb Kurt Volker, exenviat especial per a Ucraïna, i Tim Morrison, exencarregat de Rússia a l’NSC.

tracking